Fibroid Yang Hilang

Salam satu Malaysia buat semua pembaca blogku.

Ingat tak pada entry yang lepas aku citer melawat kawan aku di hospital? Aku gi melawat dia pada hari Khamis yang lepas di PPUM. Seperti biasa aku gi bersama my gf, Zirr. Di dalam entry ni aku just gelar dia Kak N jer lah ek.

Kami bertolak ke PPUM dari opis, Shah Alam after opis hour kira-kira pukul 5 petang. Alhamdulillah tak jem langsung federal highway. Fluent jer jalan. Sampai di simpang nak masuk PPUM ada polis trafik jaga. Senang lah sket kan. Thank you pak polis!

Kak N ni dimasukkan hospital sebab kena operation fibroid. Sebelum ini, dia gi klinik sebab bila bendera merah datang, cik merah tu banyak sgt lebih dari biasa. Bila buat ct scan nampak ada fibroid sepanjang 4cm. Besar lah jugak kan. So doctor pun refer kepada hospital yang berdekatan untuk buat operation buang fibroid tu. Tetapi yang peliknya, setelah doctor lakukan operation tak jumpa pun fibroid tu. Everything inside it looks great and beauty. Doctor just buang beberapa cyst yang ditemui. Actually cyst tu tak bahaya pun, tapi dah alang-alang dah terbukak tu kan, keluarkan jerlah apa yang patut. Mana pergi fibroid tu? Tak kan dissolve begitu sahaja? Memang pelik bin ajaib btull kes Kak N ni. Tak pe lah asalkan semua nya selamat. Condition Kak N after operation pun Alhamdullilah. Dah bleh buang air and dah k****t (hehehe malu plak nak tulis).

Di sini aku share kan serba sedikit beberapa medical term untuk menambah pengetahuan kita bersama.

Apa itu cyst?

Apa itu cyst?

Apa itu cyst?


Apa itu fibroid?


Apa itu fibroid?

Apa itu fibroid?


Disebabkan tadi masa lunch aku dengan kawan-kawanku confuse perbezaan antara CT Scan and MRI di sini aku selitkan perbezaan antara 2 kaedah ini:

CT Scan MRI
About: CT Scan or Computed tomography is a medical imaging obtained using X-rays. The radiation is passed through the body and received by a detector and then integrated by a computer to obtain a cross sectional image that is displayed on the screen. Magnetic resonance imaging (MRI) is a medical imaging technique most commonly used in radiology to visualize detailed internal structure and limited function of the body.
Radiation exposure: Moderate - high radiation None
Cost: CT Scan costs range from $1,200 to $3,200; they usually cost less than MRIs. MRI costs range from $1200 to $4000 (with contrast); which is usually more than CT scans and X-rays, and most examining methods.
Details of bony structures: Provides good details about bony structures Less detailed compared to CT scan
Time taken for complete scan: Usually completed within 5 minutes Scanning typically run for about 30 minutes.
Details of soft tissues: Less detailed compared to MRI Much higher detail in the soft tissues
Effects on the body: Despite being small, CT can pose the risk of irradiation. No biological hazards have been reported with the use of the MRI.





psstt...psstt..mungkinkah file Kak N tertukar dengan patient lain???



Fakta di atas telah diambil dari laman web di bawah:

9 comments:

cikgu isza said...

mak saya ada enam fibroid dalam rahim tapi doc kata x apa-apa..

masa mengandung sulung dulu pun saya ada tapi dah hilang..

benda ni disebabkan hormon kan dan setahu saya tak mustahil untuk berulang..

MyZone~theUn4given said...

..xkn hilang mcm tu jer..???

noreed said...

to cikgu isza: ooo disebabkan hormon ke? tp masa kwn sy scan tu dia tak mengandung pun.

to my zone: yea hilang macam tu jer. ajaib kan?

Lina Rahim said...

eh, hilang..?macamana boleh hilang ye..tapi apapun,bersyukur juga lah sebab tak menganggu kesihatan

noreed said...

to lina:ha`a hilang awk tak tau gi mn. skrang ni kira dia bercuti pjg utk pulihkan luka operation tu.

zulkbo said...

salam..
kesiannya..
moga Kak Ann
cepat sembuh..

noreed said...

walaikumsalam zulkbo,
amin...ye semoga Kak N kembali sihat seperti sedia kala.

kakyong said...

wanita memang x leh lari dari isu fibroid & cyst ni... semoga kawan noreed tu cepat sihat...

noreed said...

to kak yong: tu lah takutkan kak. org pompuan mcm2 sakit nyer.terima kasih atas doa akak :)

 

talkIsaid Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino