Bila Tarikh Luput Make Up Saya? – Part 2

Salam buat semua pembaca blogku. Apa kabar hari ini? Sihat ke? Semoga sihat dan ceria selalu.

Malas aku mahu membebel panjang. Jom kita sambung tips make up semalam di episod ke-2 ni.




MASCARA
  • Info:  Merupakan  makeup item yang paling mudah menyerbarkan bacteria. Ini kerana semasa kita pakai mascara kita kluarkan berus mascara utk disapukan di bulu mata dan masukkan semula. Perbuatan ini dilakukan berulang kali sehingga dapat hasil yang menggagumkan btul tak? Tanpa kita sedari sepanjang proses ini berlaku kita akan collect bacteria-bacteria yang berterbangan di sekeliling kita dan masukkan di dalam mascara tube kita.  Bahagian mata merupakan bahagian yang paling sensitive, dan jika mata kita dijangkiti bacteria boleh menyebabkan redness (kemerahan) dan gatal di sekeliling mata.
  •  Jangka Hayat: 2-3 bulan 
  • Tanda-tanda dah expired: Ada bau macam minyal (gasoline) pada mascara.
  • Pstt..psstt…little tips kepada sesapa yang nak beli mascara dgn tujuan utk pjgkan bulu mata, aku cadangkan untuk beli maybelline …. dan terbaru yang aku sangat suka  mascara Estee Lauder… yang aku dapat dr GA Ailyna. Tak smudge n senang nak handle. 

EYE SHADOW
  • Info: Walaupun eyeshadow bahan-bahan didalamnya bukan water-based, tetapi disebabkan ia digunakan berhampiran dengan mata dan kawasan yang mudah dijangkiti bacteria, maka jangka hayatnya lebih pendek. Jika kita menggunakan jari untuk apply eyshadow, jangan lupa cuci tangan tu terlebih dahulu ye
  •  Jangka hayat: 3 bulan




    EYELINER
    • Info: Jangka hayat pencil eyeliner adalah lebih lama berbanding yang cecair (liquid eyeliner). Tapi kalo dah nampak ada kesan-kesan putih (white film) di hujung mata pensel eyeliner tu, bermakna silalah ‘toing’ kan ke bakul sampah.
    •  Jangka hayat: 3 bulan
    •  Psstt…psstt…disebabkan mata aku dah besar, aku tak pernah pakai eyeliner. Kadang-kadang tu teringin gak nak try. Hehehe

    LIPSTICK + LIP GLOSS
    • Info: Tau tak bahan untuk menghasilkan lipstick yang kita duk pakai hari-hari tu adalah oil-based. Aku tak tau pun, ingatkan water-based. Hehehe. Jika lipstick yang kita duk pakai setiap hari tu, tiba-tiba dah tak mo lekat kat bibir comel ‘kome’ makanya dah expired lah lipstick tu.
    •  Jangka hayat: 1 year

    MAKEUP BRUSH + APPLICATOR
    • Info: Setelah gunakan segala bagai berus untuk dicontengkan di muka kita tu, cara terbaik untuk berus-berus itu bertahan lama ialah bersihkannya dengan tisu atau pun washcloth (tisu basah). Setaip 2 minggu, basuh berus-berus berikut menggunakan syampu setiap 2 minggu sekali. Cara penyimpanan nyer ialah dengan meletakkan bhg yang berbulu dib hg atas, supaya berus itu tidak berubah bentuk dan bahagian berus itu dapat pengudaraan yang secukupnya. If beli makeup sponges yang murah just boleh guna sebanyak 2 kali sahaja iaitu one side, then the other. (Tiba-tiba tips ni aku macam tak mo follow..kehkehkeh start lah angin kedekut aku muncul)
    • Jangka hayat: 1 tahun

    credit info from: shopping.yahoo.com  
    picture source from google image

    Bila Tarikh Luput Make Up Saya? – Part 1

    Salam penuh kecerian buat semua pembaca blogku. Ok tajuk entry pun dah tau yang entry kali ni agak girlish. Ladies jom kita psstt..psstt...tentang make-up ye hari ni. Tapi kalo kaum Adam nak jont sekaki pun dialu-alukan.

    Masih mood raya lagi? Mahu bergaya dan bersolek sakan nampak. Oooppss nanti dulu dah berapa lama blusher yang dilayangkan di pipi yang gebu itu dah digunakan? Macam mana plak dengan lipstik merah menyala yang saban hari dioleskan di bibir tu. Ntah-ntah dah expired. Eh make up ada expired ke? Ada lah sayang-sayang sekalian. Macam nak tau dah expired ke belum, jom baca entry berikut.

    Artikel ini aku baca kat yahoo. Sebelum ni ada gak baca kat majalah-majalah tapi explanation yang diberikan tidak begitu jelas. So untuk kebaikan bersama aku sharekan di sini ye. Boleh juga menjadi sumber rujukan aku di hari muka. Oh yea, artikel ini telah aku olah berdasarkan pemahaman aku, so kalo nak penjelasan yang lebih lanjut bleh ke shopping.yahoo.com

    Foundation
    • Info: Bahan asas foundation adalah air dan ini merupakan favourite kepada bacteria. Simpan foundation di tempat yang kering (NOT IN the bathroom pls) tetapi bukan juga di tempat yang panas. Kiranya di suhu bilik lah.
    • Jangka hayat: 6-12 bulan. Tetapi jika foundation tidak dibuka lagi seal nyer, ia boleh bertahan selama 1-2 tahun.
    • Tanda-tanda dah expired: Ia mengeluarkan bau pelik and warnanyer berubah dari asal.



     


    CONCEALER
    • Jangka hayat: 2 tahun.
    • Tanda-tanda dah expired: Perubahan color berlaku
     





    FACE POWDER
    • Info: Walaupun bahan-bahan untuk menghasilkan face powder bukan water-based, tetapi selalunya ia mengambil kandungan air daripada ektrak tumbuh-tumbuhan. Contoh bahan-bahan ektrak daripda tumbuh-tumbuhan ialah chamomile, aloe (lidah buaya), bamboo (buluh), green-tea extracts dan oat extracts. Makanya, jangan biarkan face powder terdedah di dalam bilik air, kerana bacteria akan berlumba-lumba membiak di dalamnya.
    • Jangka hayat: 2 tahun







    BLUSH
    • Info: Secara asasnya jika blush yang digunakan jenis serbuk(powder) bukan cream, jangka hayat dan infonya adalah sama seperti face powder. Untuk mengelakkan blusher yang disapu nampak dull, bertompok-tompok, and chalky layer, setelah foundation/moisturizer disapukan, tunggu 2-3 minit untuk ianya kering terlebih dahulu. Apabila dah kering baru lah kita oleskan pipimu itu dengan color merah ye. Oh yea brush yang digunakan untuk blusher tu pun perlu dibersihkan selalu. Jika warna blusher masih kekal di berus dan sukar ditanggalkan, it time for you girl to buy new brush.
    • Jangka hayat: Jenis serbuk(powder) – 2 tahun, Jenis krim – 1 tahun
     

    Psstt…psstt..aku suka brush kat elianto, murah dan handy


    info credit to: shopping.yahoo.com
    picture source google image 



        Corat-coret Kisah Haji

        Salam buat semua pembaca blogku. Aku tahu korang semua ternanti-nanti citer sambungan Raya Kembara aku kan? Hehehe sabar ye.... Tak lama lagi muncul lah tu.

        Ada sedara mara atau member korang yang pergi haji tahun ni. Di dalam family aku makcik saudara ku di sebelah ibuku, Alhamdulillah sedang menunaikan ibadah haji skrang. Menurut sms kepada anaknya, Nadiah mamanya sedang berada di Mina skrang.

        Skrang urusan jemaah haji banyak telah dipermudahkan. Dari segi tempat tinggal aku baca dalam paper tempoh hari sudah banyak hotel yang selesa menjadi tempat bermalam untuk para jemaah. Aku belum ada rezeki lagi untuk ke sana jadi aku tidak berapa mahu mengulas keadaan di sana. Cukup sekadar apa yang aku baca di dalam surat khabar sahaja.


        Corat-coret Kisah Haji
        Kemas jer packaging air zam-zam ni
        Tetapi satu-satunya yang aku rasa semakin mudah adalah, pakej haji sudah boleh membuat service untuk menolong para jemaah poskan air zam-zam buat kaum keluarga yang berada di tanah air. Beberapa hari selepas makcik ku berlepas pergi menunaikan haji, cousin ku Nadiah, pulang dari opis membawa 2 balang besar air zam-zam.Makcik aku baru pergi dalam 4-5 hari jer, air zam-zam nyer sudah sampai. Walaupun agak klakar, tetapi bagi aku kemudahan itu bagus. Para jemaah tidak perlu khuatir bagaimana mahu mengangkut air zam-zam yang berbotol-botol tu. Terutamanya bagi golongan warga tua dan yang uzur. Boleh lah memberi sepenuh tumpuan terhadap ibadah ketika berada disana.
        Namun pada hari Selasa yang lepas, aku baru dapat tahu rakan sekerjaku yang sepatutnya sudah berlepas menunaikan haji, tidak berjaya untuk ke sana. Barang semua sudah siap pack. Namun nasib tidak menyebelahi dia. Dari batch jemaah kawan ku itu, hanya 15 orang sahaja yang lepas. Tiba jemaah haji yang ke-16 sistem scan barcode Arab Saudi down. Segala penjelasannya itu hanya diterangkan di FB nyer sahaja. Mungkin dia penat untuk bersoal-jawab dan masih di dalam mood kecewa. Sebenarnya citer dia agak kabur, tetapi memandangkan perkara ini perkara yang sedih buat dirinya, aku tahan saja niat ku untuk bertanya. Semoga dia sabar dengan ujian ini, dan mungkin belum tiba masanya untuk dia menjadi tetamu Allah.

        Aku berharap semoga family ku dan diriku diberi kesempatan untuk menjadi tetamu Allah pada satu hari nanti.


        psstt...psstt...mengirim doa yang sangat kuhajati pada makcik ku itu. Harap-harap dia tidak lupa.

        Kembara Raya

        Salm Aidiladha buat semua pembaca blogku.




        Ketika orang semua sibuk berhari raya bersama keluarga tercinta skrang ni, aku sedang berada di dalam perut kapal terbang Boeing 777-200. Sedang merentasi lautan. Hehehe bleh teka tak aku ke mana? Beberapa artikel akan ku setkan secara auto publish. Komen-komen akan lewat untuk ku approve dan balas. Harap maaf ye. 



        Insya-Allah aku akan share kan pengalaman percutian aku kali ni, setelah aku selamat tiba di destinasi yang dituju. Harap-harap korang semua menanti dengan penuh sabar ye....
        Salam buat semua pembaca blogku.



        Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua muslimin dan muslimat.
        Kepada yang melakukan ibadah kurban, alhmadulillah. Semoga ibadah kita diterimaNya
        Kepada yang pulang berhari raya di kampung halaman, berhati-hati di jalan raya.

        Saya Gemuk Sebab Saya Bahagia

        Hallloo..halloo buat semua pengunjung blogku. Tengah bersiap untuk pulang ke kampung ke? Kita gosip pasal artis ye hari ni, dan ada 'cubit-cubit' sket.

        Di celah-celah ke'busy'an aku hari ni sempat gak aku melencong sekejap membaca paper. Di paparan mStar hari ini ada memaparkan rasa terkilannya ibu Raja Farah terhadap tuduhan yang dilemparkan kepada anaknya. Hanya gara-gara tubuh Raja Farah yang agak berisi, dia dikatakan mengandung. Aku tidak melakukan research mendalam terhadap isu ini, tetapi jika tuduhan ini dibuat atas dasar perubahan fizikalnya semata-mata pada padaku ia agak kejam.

        Memang tidak dinafikan, pada amatan mata kasarku, perubahan terhadap tubuh Raja Farah. Tengok saja isu baju pink yang dia pakai pada salah satu malam anugerah tu. Bukan aku mahu menunding jari kepada pereka fesyen baju berkenaan, cuma apa yang mahu ku katakan di sini badan dia berisi tidak semestinya dia pregnant. Dan terbukti di gambar di majlis pernikahan beliau, masih lagi cantik dan ayu.

        Tekanan yang dihadapi untuk menyempurnakan majlis perkahwinan itu mungkin secara tidak langsung mendorongnya untuk makan dengan lebih untuk mengurangkan stress. Pelbagai cara untuk orang menangani isu stress di dalam diri masing-masing. Ada yang tak lalu makan, ada yang terlebih makan, ada yang asik termenung dan ada juga yang hanya mahu beradu sepanjang masa.

        Sejauh mana kebenaran atau kepalsuan tuduhan itu aku tidak mahu kupas di sini. Aku juga tidak ada pertalian darah langsung dengan Raja Farah. Apa yang ingin aku perkatakan jika tuduhan itu palsu, kasihan aku kepada ibunya yang terpaksa berdepan dengan soalan-soalan yang agak menghiris perasaannya.

        Sesungguhnya kita tidak boleh menutup mulut orang. Ada saja yang terlampau 'baik hati' mahu tolong jaga hal kita. Tak kiralah orang tu artis atau orang biasa-biasa macam kita semua ni. Kawan aku yang dulunya berisi berdiet untuk kurus, dan bila kurus orang tanya kenapa kurus, clash dengan boyfriend ke? Di situasi Raja Farah pulak, beliau semakin berisi dan dikatakan mengandung anak luar nikah pula. Nak aje ku cadangkan supaya dia jawab soalan gemuk tu dengan;
        "Saya Gemuk Sebab Saya Bahagia"

        psst..ppsstt...tak pernah lagi aku menconteng dinding blogku dengan gosip artis, ni first time try. Boleh jadi wartawan hiburan tak? Hehehehe....

        picture source from email

        Maaf...Saya Terlewat

        Hi dan salam penuh kecerian buat semua pembaca blogku.

        Wah banyak nyer surat cinta aku dapat hari ini. Best! Best! Hehehe jangan salah anggap ye. Surat cinta yang aku maksudkan adalah komen-komen dari rakan-rakan blogger baru. Ramainya sudi melawat ke sini. Terima kasih banyak....muauuaahhhh, flying kiss from me.

        Tiba-tiba aku ada ramai kawan sebab, aku joint JOM BERKENALAN: BUAT BLOGGER BARU di blog Ben Ashaari. Thank you Ben, membuka ruangan ini buat para newbie. Terima kasih tak terhingga juga yang sudi membuat lawatan terjahan di blog ku ini.


        Tetapi aku sangat busy 2 hari ni. Komen kalian hanya boleh ku baca dan balas setelah habis waktu pejabat. Lawatan susulan kalian juga aku cuba sedaya upaya untuk ku langsaikan semasa sessi lawatan kunjungan balas ku itu. Sibuk menguruskan kerja-kerja yang akan kutinggalkan untuk lebih kurang 2 minggu, sibuk di rumah mengemas segala barang keperluan untuk ku bawa bersama di percutian yang bakal tiba nanti. Jangan bimbang wahai rakan-rakan yang baik hati sudi menjengah ke sini, aku pasti membuat lawatan kembali dan link JOM SINGGAH 1-6 pasti ku terjah juga. Cuma nya mungkin agak lambat sedikit. Biar lambat asalkan selamat, kerana kalo boleh aku bukan sahaja mahu membuat kunjungan balas, aku mahu hubungan ini berkekalan makanya aku mahu membaca lebih dari 1 entry kalian. Menconteng di dinding komen entry kawan-kawan setelah ku baca sehingga noktah terakhir entry itu.

        Boleh ye bersabar sekejap? Maaf kan diriku yang sedang dalam marathon mengejar masa ini ye? Cuba sedaya upaya terkial-kial menyesuaikan diri menjalani HIDUP SEORANG BLOGGER

        JOM BERKENALAN : KHAS BUAT BLOGGER BARU


        Salam buat semua pembaca blogku. Terima kasih kerana sudi menjengah di sini.

        Entry kali ini merupakan satu peluang yang telah dibuka oleh saudara Ben buat blogger baru. Ruangan mari berkenalan buat para blogger baru. Teringat plak masa kecik-kecik dulu baca majalah Bambino, Bujal, Dewan Pelajar ada ruangan mari berkenalanataupun sahabat pena. Hehehe. Konsep dia lebih kurang sama tetapi kali ini lebih moden kerana kita berkenalan di alam maya. Tidak perlu menunggu Encik Posmen lagi. dalam 1 hari kita boleh berkenalan dengan pelbagai golongan blogger dari segenap lapisan masyarakat.
        Sebelum ni, saudara Ben ada buat tapi aku tak berkesempatan nak joint. Ni pun tak tau sempat lagi ke tak. Haisshh selalu tertinggal ketapi lah aku ni.

        Sudah tidak mahu membebel lagi, aku tolong promotekan sedikit kepada sesape yang berminat nak joit ye, Ben. Apa yang perlu dilakukan, hanyalah ikut 4 step mudah berikut:-


        1. Tampal Header Blog BEN ASHAARI
        2. Tajuk entry : JOM BERKENALAN : KHAS BUAT BLOGGER BARU dan linkkan ke entri ini (macam mana nak link kan tajuk entry ye?Tak pasti yang ni, link kan ayat dlm entry boleh ka?)
        3. Berikan kata kata aluan buat mereka yang bakal singgah ke blog anda.
        4. Pastekan url korang kat ruangan komendi entry JOM BERKENALAN :  KHAS BUAT BLOGGER BARU di blog saudara Ben.

        Kata-kata aluan saya: Kepada semua para blogger yang sudi singgah di blog ku yang baru nak merangkak ini, ku ucapkan ribuan terima kasih. Blog ku ini kebanyakannya menceritakan apa yang berlaku di sekeliling kehidupanku. Diharapak sessi perkenalan antara kita para blogger akan terus berkekalan menjadi sahabat maya di kala suka dan duka. Semoga para blogger semua terus sukses di dalam dunia blog ini.



        Kepada saudara Ben: Terima kasih kerana selalu membuka ruang kepada para blogger baru yang baru blajar merangkak di dunia blog ini untuk menonjolkan diri.
        Tarikh tutup: Tidak pasti sampai saudara Ben penat nak buat list, tetapi list semakin bertambah, so jom cepat-cepat

        Besday Event Lagi

        Hi semua. Buat apa weekend ni? Weekend aku kali ni agak sibuk. Petang ini ada temu janji dengan kawan ku, yang menuntut janji dengan ku untuk ice-cream Baskin Robbins. Ok jugak, setelah penat menguruskan beberapa perkara melepak sambil menikmati ice-cream.

        Nyonya Kitchen

        Jumaat lepas waktu lunch hour, ada event makan-makan lagi sempena besday kawan aku yang sorang ni, Kak Aza a.k.a PK (mak si Iman). Best-best makan besar di Nyonya Kitchen. Hmmm.. puas lah kita orang menge'pau' PK. Seperti yang aku citer di entry Besday Fadh sebelum ini, kita orang berempat ada satu sistem pelik sempena besday. Setiap orang dari kami akan dapat hadiah bila time besday, tak kira lah hadiah tu upon request or secara sukarela dipilih orang si pembeli (usually Zirr and aku lah jadi mangsa).  Tetapi to have the present the besday girl kena belanja kami semua makan. Hehehe.



        Sebenarnya besday PK ni dah lama dah, bulan 9 tempoh hari. Tetapi biasalah, nak fix kan schedule semua orang bagi available memang payah. Beberapa kali tertunda. Akhirnya dapat gak dilaksanakan hari Jumaat lepas.

        Nyonya Kitchen
        Terliur tak?


        Kat Nyonya Kitchen ni ada disediakan set-set menarik. Kesmua set ini untuk 4 orang makan. Canteekk lllaah.... Kami pilih Set B. Which contains?
        • Sotong Goreng Tepung
        • Sambal Petai Udang
        • Sayur Campur
        • Pai Tee
        • Ikan Geram Asam (hehehe so funny kan nama dia, rasa dia macam asam pedas)
        Pastu kita orang add on lagi Ayam Pandan dan Kerabu Mangga. Dan minuman kami minum Lime Juice. Wah so refreshing, highly recommended.

        PK happy giler dapat handbag,

        Dan sebagai hadiahnya PK dapat handbag. Minah ni request handbag 'Nine West'. Ayok! Manyak demamnd ini orang. Maaf ye, kalo mahu itu Nine West tunggu aku ke New York ye. Tetapi, bagi duit siap-siap ye. Aku tolong belikan jer. Hehehehe. Makanya kami beli jer lah handbag yang berkenan di mata kami berdua (aku n Zirr). Sambil mengira-ngira mengikut bajet dan keperluan PK. Yang nak letak macam-macam benda di dalam handbagnya, macam mahu pergi berperang. Hehehehe. Handbag ranggi untuk bersantai-santai jer. Hope PK enjoy your new handbag.

        Dengan ini aku menutup tirai entry kali ini dengan ucapan;
        "Happy Belated Besday. Semoga panjang umur, diberikan kesihatan tubuh badan, murah rezeki dan semoga Iman dapat adik pompuan"

        Nyonya Kitchen
        Click! Click! Time to pose. Smiillleee...


        psstt...pssttt...PK ada satu lagi hutang belanja kita orang ni. Kami masih ternanti-nanti for the next event. Jangan buat-buat lupa ye PK. hehehe

        Ur Support Make Me Strong

        Salam di pagi Ahad buat semua pembaca

        Samalam satu hari aku tidak menjengah ke sini. Terlalu busy setlekan beberapa perkara untuk my next vacation. Kuar kul 8 pagi, balik kul 9.30 malam. Fuhh!!! sangat penat. Balik mandi-mandi terus tido. Pagi ni bangun, wah banyak nyer comment untuk my previous entry. Most of the comment buatkan diri ku berasa 'damai'.



        Tak sangka plak entry biasa-biasa mendapat komen yang begitu boombastic dr kawan-kawan semua. Entry berisiko sekadar luahan apa yang terpendam di hati ini saja. Dan entry tu dah lama aku draft. Bila baca balik ada jer yang aku gatal nak tukar. Setelah beberapa kali adjustment di buat, baru lah entry ini berani menonjolkan diri. Aku rasa ini julung-julung kali nya aku membuat entry yang agak personal tentang diriku di blog ini.

        Kepada para pengomen yang telah memberi kata-kata semangat buat diriku terima kasih tak terhingga buat kalian semua. My positive energy was recharge back with all your comment. Really need it at this moment. Harap-harap sokongan kawan-kawan sekalian, always be around me....always. Thank you so much...to all my lovely friend.




        psstt...psstt....kadang-kadang kata tu boleh membuatkan kita bangun dan jatuh terduduk.

        Addicted To Be Single???

        Hi/Salam buat semua pembaca blogku.

        AMARAN: Entry ini kali ni agak berisiko kepada diriku. Tetapi ini sekadar apa yang ku rasa dan ingin ku kongsikan buat semua pembaca tersayang. 

        Beberapa hari yang lepas, on the way pergi opis, aku dengar satu topic menarik di siaran radio Red FM; "Are You Addicted To Be Single?" Hahahaa baru jer aku duk discuss topic yang sama dengan cousin aku last week. Both of us are tired in the relationship, malas nak pening2 kepala in relationship, and happy with our current status right now, which is SINGLE.

        Addicted To Be Single?
        That is the perfect status for current mode


        Ada sorang caller ni bagitau pendapat dia and I am totally agree with his opinion. Currently she is single, and she happy with her life right now. Then DJ tu tanya, sampai bila dia nak single? Then she replied back that she don’t know,until she met a right man. Then the DJ ask;
        “What should the right man have? Adakah dia perlu sekaya mr bla-bla dan body tough macam mr bla-bla” (sorry aku tak ingat DJ bertugas refer to who)

        Immideatly that lady sebut “NO” Dia tak perlu semua tu. Dia pun ada karier yang boleh support keperluan hidup dia sekarang. Body yang tough ala-ala six pack pun tak perlu, kalo tua menggelebeh gak. Tapi apa yang dia cari sincere man. Lagipun dah banyak kali hati dia disakiti, so dia dah penat skrang. She dont want to keep hurting her heart.

        That part I totally agree. Aku skrang pun dah penat asik berkecai jer hati aku ni. Tak larat nak selotape, stapler and bubuh gam gajah dah. Biarkan saja masa yang menentukan. Jangan ada yang buat judgment aku tak berusaha plak ye. Kalo aku tak berusaha tak kan hati ku asik retak seribu jer. Tetapi setiap kali perkara itu berlaku aku suka ingat kata-kata kawan ku ini;
        "Sbb tuhan nak bagi yang lebih baik untuk awak"
        Apa yang penting aku happy dengan kehidupan aku skrang. Di samping aku akan terus berdoa semoga satu hari nanti aku dipertemukan jodoh.



        psstt...psstt.. is that mean I`m also addicted to be single? Orang yang addicted ni selalu claim diri dia tak addicted, tapi sebenarnya dia memang addicted. 



        credit picture source to: weheartit.com

        Pit Stop

        Hi/Salam buat semua

        Penat lah malam ni...sampai otak pun tak leh nak synchronize dah ni. Baru pas tengok Amazing Race Asia (ARA) malam ni. Nasib baik my Khary (Msia team) yang comel tu tak terkeluar. Relax jer tengok dia makan ulat tadi. So impress!!! Tapi mamat ni memang slalu buat muka redha dia tu jer. Memang 'secocok' btul team dia dengan Ethan yang agak gila-gila and funny tu. Khairy ni muda jer lagi rupanya baru 25 tahun dan baru pas graduated. Aiseh! Muda sangat untuk aku jadikan bf. Start lah merepek, sorry yea out of topic jap.

        Watching the show with my cousin, Nadiah. Pastu dua-dua orang pun berangan, kalo masuk ARA sape perlu buat task-task yang diberikan Tapi satu task yang memang Nadiah kena conform kena buat adalah drive the car, if the car is manual. Hahaha...aku tak tau nak drive manual car. Sudah lupaaaa...

        Pit Stop
        Ni barang yg dia tinggalkan kat meja aku smlm sebelum dia gi toilet


        Tengok Amazing Race ni teringat kawan aku kat opis yang suka menjadikan tempat aku sebagai pit stop untuk dia landing kat barang-barang dia before di gi toilet. Dia memang slalu terlupa and letak barang sepah-sepah, pastu kalut cari. Kalo tertinggal dalam toilet takut hilang lah plak kalo terlupa amik. So untuk selamat dia tinggal jer kat tempat aku. Dia tau kalo dia terlupa pun aku memang selalu jer bertindak menjadi reminder dia. Pastu, boleh dia suruh aku beli bakul kecik untuk letak segala bagai barang-barang dia tu. Hehehehe, banyak cantik muka hang! Dia kata aku macam Allan andcubicle aku tu tempat pit stop dia. Then I said,
        "No lah, aku isteri Allan. Hahahaha"
         Oklah korang aku dah ngantuk ni...Entry aku tiada penutupnya. Maaf lah ye, sudah ku katakan otak ku tak leh nak synchronize malam ni.

        Lawak Sakit Jiwa

        Disebuah hospital sakit jiwa, ada seorang pesakit mental dikurung didalam sebuah bilik.
        Kerjanya tiap tiap hari menyanyi, pagi petang siang malam dia menyanyi, tak penat-penat, kalau dah betul- betul penat, barulah dia tidur.

        Lagu yang paling dia suka lagu 60-an, semua lagu dia tahu, dari Jefridin, A Halim, L Ramle. Tapi yang peliknya, dia suka nyanyi sambil telentang, agak-agak lepas sejam, dia nyanyi sambil meniarap, selepas sejam telentang pulak, begitulah cara dia nyanyi, kejap telentang kejap meniarap, sampailah malam. 
        Si Wardern penjaga hospital ni rasa heran jugak tapi malas nak tanya, tapi satu hari dia tanya jugak
        ' Tanya sikit bang, kenapa kalau nyanyi, sekejap telentang, sekejap meniarap'
        Jawap pesakit mental tu
        ' Kalau telentang tu side A, meniarap tu side B la bodoh'


        psstt...psstt...jangan marah ye, just  a joke. Sebenarnya tulis entry lain yang agak personal tapi tak brani plak nak publish. Sudahnya publish lawak bengong ni...




        stroy source: email
        picture credit to: downloadmydrums.com

        my Pinky Stuff

        Salam buat pembaca blogku






        Gambar di atas diambil semalam petang di opis. Semasa aku sangat mengantuk mengadap kerja-kerja yang melambak perlu disiapkan sebelum aku bercuti panjang nanti. Mata aku waktu dah macam dah kena gam nak terkatup. Walaupun masa tu aku dah pasang lagu dengan kuatnya untuk menyegarkan diriku yang mamai waktu tu. So aku gi jap pantry to take some water to double refresh myself.



        Bila balik semula kat cubicle aku, aku prasan most of my things waktu tu colour pink. Hahahaha. Jom aku citer sket sejarah barang-barang pink di atas meja tu ye.
        • pink tumbler - hadiah dari kawanku Zirr
        • pink headphone - berharga RM18, baru jer beli minggu lepas kat IT world, menggantikan headphone lama yang dah terkoyak. Best lah sound dia, tak dengar langsung sore jiran ku yang suka berborak merapu dengan sore yang kuat giler
        • pink coaster with chicken face - beli kat Daiso,  The Curve. Sangat suka pergi Daiso, kedai Jepun dengan barang semuanya RM5. Kalo pergi sini mesti tak sah kalo tak bawak kluar barang.
        • pink pen - always use this pen to mark my to do list
        Well nak buat macam mana pink memang my favourite colour. So kalo beli barang memang bias ke warna pink jer. Kawan-kawan aku plak memang dah tau yang aku suka color pink, so any gift they give me memang ada ciri-ciri pink. Maka itulah serba sedikit history about my pinky stuff. Jangan ada yang muntah pink ye...hehehe

        psstt...psstt...what is your favourite colour?

        My Bloglist

        Halloo...haallloo....apa kabar semua? Semoga sihat dan ceria-ceria selalu. Semalam blogwalking ada beberapa rakan-rakan blogger yang tak sihat. Kepada Tok Esah dan Ain semoga cepat sembuh.



        Cuba korang jeling sket kat atas tu. Paging untuk bloglist telah berjaya ku siapkan dengan jayanya. Fuhhh!!! Akhirnya. Setelah pelbagai onak dan duri ku redah, akhirnya berjaya gak. (hehehhe...poyo jer, sila abaikan ye) Alhamdullilah. Lega nyer rasa bila dah setle. Kul 1 pagi baru aku tido semalam. Bangun pagi ni mamai jer.

        Ribuan terima kasih kuucapkan buat kawan ku Didzy yang sudi membantu diri ku di dalam masalah paging yang tak mo display full-page. Siap emel kan balik file xml yang telah diperbetulkan dengan jayanya. Muaahh memang terbaik lah Didzy. Thank you. Aku tak sempat lagi nak compare, file xml yang original dengan file xml yang telah diupdate tu. Nanti weekend ni rasa nya nak buat comparison, supaya jika aku hadapai masalah ini di hari muka dapat lah aku setlekan sendiri. Hohoho...bunyi macam mahu tukar template baru lagi. Oh! Tidak-tidak sabar dulu mungkin kalo umur panjang aku akan buat pertukaran template setiap 6 bulan sekali. Tetapi buat masa ini, tidak lah. Penat aku menggodeh pun tak habis lagi. Biarlah bila korang semua datang menjengah ke sini cerah sket mata dipancar dengan warna kuning tu.

        Kepada kawan-kawan semua, sila lah check bloglist tu, takut-takut ada yang tertinggal atau tersilap link. Kalo ada kesilapan, sila lah roger-roger aku ye. Seperti yang aku bagitau sebelum ini, sesapa yang click button follower aku kat tepi tu, secara automatik akan kumasukkan di dalam bloglist tu ye. Ada beberapa blogger yang aku kurang pasti link blog mereka, kerana kat google friend connect mereka tak display. Tetapi dont worry kepada Lina dan MamaYatie, nama anda berdua saya dah update ye. Kepada sesape yang mahu masuk ke dalam bloglist itu, tetapi tak mo jadi follower, just tinggalkan link di ruangan komen di entry ini or personally email me dengan click link "Contact Me".




        psstt..psstt...baru perasan navbar link kat atas tu bahasanya rojak plak. Put it in my "to do" list as  HIDUP SEORANG BLOGGER

        Short Form Ape Ni? Saya Tak Paham

        Hi/Salam buat semua pengunjung blogku. Harap semua sihat dan ceria-ceria selalu ye.

        Bulan lepas ada kawan aku memberi komen di FB nyer mengatakan tentang isu 'short form' yang digunakan di zaman sekarang yang sukar difahami.

        "Tak faham dengan pengguna2 fb yang guna 'short form' smpaikan xreti nak baca n merosakkan bahasa..nk rgkas pun jgnla smpai merosakkan ejaan prkataan..xde indahnye.."

        Bila aku baca status dia ni aku tergelak sekejap lalu aku reply;

        "hahah btul tu. skrang nyer short form naik tak phm aku. err adakah sebab kita semakin ditelan usia???"

        Memang kadang-kadang tu aku pun pelik dengan penggunaan short form skrang. Terutamanya pada budak-budak remaja muda belia di luar sana. Kadang-kadang tu sampaikan apa yang nak disampaikan langsung aku tak paham. Tengah hari semalam adik aku hantar sms guna "short form" yang memang aku tak bleh nak paham langsung. Malas aku nak pening-pening kepala cuba untuk memahamkan sms dia tu, aku trus jer balas ckp aku tak paham apa yang dia cuba nak sampaikan. Adik aku sorang ni antara yang guna "short form" yang memang susah nak paham. Kadang-kadang tu, sampai mak aku call dia sebab bila dia sms mak aku tak paham.





        Short Form Ape Ni? Saya Tak Paham


        Hai lah adik-adik sekalian, tak boleh ke guna bahasa yang normal. Jika nak guna "short form" pun biarlah yang standard, yang memang orang lain gunakan nya. Bukan nyer golongan you all jer yang gunakan. Macam kurang respect pun ada aku rasa. Gunakan lah bahasa short form tu kepada kelompok age korang jer. Pening kepala kami yang senior ni nak memahamkannya.

        Kadang-kadang tu bukan bahasa short form pun yang digunakan, bahasa 'fancy' yang terlebih kreatif. Kenapa aku kata begitu, ye lah kita guna kan short form sbb nak jimatkan masa. Ni tidak. Ejaan perkataan 'tu' diganti dengan  'thu'. Tak perlu lah nak terlebih kreatif nanti maksud yang nak disampaikan tak kesampaian.

        Tetapikan kalo budak-budak yang duk guna bahasa macam tu aku ada maaf lagi. Ye lah muda belia, idea kreatif tengah bercambah-cambah. Yang aku paling tak tahan, level-level mak orang/bapak orang guna bahasa yang pelik-pelik ni lagi lah teruk. Adui bapak-bapak dan ibu-ibu sekalian gunakan lah bahasa yang betul. Bukan tak bleh nak "short form", boleh. Tapi gunalah "short form" yang standard yang boleh difahami oleh semua orang. Bukannya "short form" yang awak sorang jer paham. Tunjukan tauladan yang baik pada anak-anak ye.


        psst...psstt...channel kan idea kreatif anda ke channel yang betul.

        Yang Pahit Pasti Berganti Manis

        Salam buat semua pembaca blogku.

        Jiwang tak tajuk entry aku kali ni. Mesti kepada yang slalu jengah blog aku mesti cakap "Apehal Noreed ni, dah bengong sangat ke sebabpaging yang tak jadi tu" Hehehe..dont worry my friend Im still OK.

        Tidak dinafikan semalam aku agak tertekan dengan paging yang aku nak buat tak menjadi seperti yang dikehendaki. Aku dah siap-siap buat blog baru, jika plan A aku dengan bantuan sepenuhnya oleh Didzy tidak menjadi. Tetapi Didzy dengan pantasnya telah datang rescue diri ku yang terkapai-kapai ni. Tetapi maaf ye Didzy, saya tidak berkesempatan untuk godeh lagi solution yang yang telah diberikan itu. Nanti insyAllah di waktu lunch nanti akan ku godeh sehabis mungkin. Muaahh....thank you so much.

        Dalam keadaan tertekan tu, aku buat blogwalking ke rakan-rakan blogger ku yang telah update blog mereka ketika itu. Tajuk entry baru dari Kalam Hati, agak menarik dan memanggil-manggil diriku untuk menjengah. "PERADUAN TEKA GAMBAR DITUTUP DENGAN RASMINYA..DAN KEPUTUSANNYA...". Aku ada mencuba nasib untuk contest yang julung-julung kali diadakan oleh blogger Kalam Hati. Dan bila aku baca entry tu, aku speechless jap.Sebab nyer, sila rujuk gambar di bawah ni:-




        Yeaah! Yeah! Saya menang. Sebenarnya beberapa hari lepas blogger Kalam Hati, telah buat peraduan teka gambar. Dan syarat pertandingan itu ialah teka dengan tepat gambar yang telah dikaburkan dan jawapan mesti berbentuk pantun. Masa nak karang pantun ni lama gak aku termenung depan lappy. Nak tau pantun yang aku reka tu? Hehehe jangan gelak ye.

        belum pernah bertendang mata
        tetapi blogmu buatkan ku terpaku
        puas sudah ku tenung sampai juling mata
        meja kecil pengganti rehal jawapan ku

        Tahniah juga buat pemenang yang lain Amirsyah, Ifa@tiefazatie dan Jo Qusary. Menurut blogger Kalam Hati tak lama lagi akan ada GA dengan hadiah yang lebih grand lagi. Makanya jangan lupa usha-usha slalu di blog Kalam Hati, untuk merebut peluang hadiah GA yang grand tu. Terima kasih kepada penganjur GA ini iaitu kak Wan Haryati pemilik blog Kalam Hati.


        psstt...psstt...makanya jika kita ditimpa kesusahan, bersabarlah dan terus berusaha untuk menyelesaikannya. Kerana  sesuatu Yang Pahit Pasti Berganti Manis =)

        Harap Maaf Siaran Tergendala

        Salam buat semua pengunjung blogku.

        Sepuluh jari ku mohon ampun dan maaf, paging bloglist yang ku janjikan di entry sebelum ini terpaksa ditundakan ke satu masa yang masih belum dapat kupastikan lagi. Ini kerana terdapat beberapa masalh teknikal yang aku sendiri pun menggagau nak setlekan. Bila buat paging baru dia tak mo view full page. "Poning mak nak setlekan ni".

        Dalam kepala otak aku skrang terdapat 3 plan untuk aku settle kan masalah ni:
        1. Plan A - Tunggu rescue dari my good friend Didzy yang tengah menggodeh coding untuk template ni. Aku dengan rasa sangat-sangat terharu berterima kasih atas kesudian dia willing to help me out. Thanks Didzy. (psstt...dengan penuh harapan Didzy dapat membantu ku)
        2. Plan B - Buat link bloglist tu ke blog baru macam blog KalamHati.(psstt..dah melawat bloglist Kalam Hati, smart gak)
        3. Plan C - Tukar template lain. (psst...oh tidak! saya suka template yang ceria ini)

        So kepada kawan-kawan semua harap sabar menanti ye. Jangan marah ye, saya budak baru blajar ni. Jangan bimbang walaupun lambat bloglist itu kluar, aku tetap paparkan blog-blog kesayangan korang semua di dalam bloglist ku nanti. Bersabarlah....


        pstt..psstt...Skrang mahu rehatkan diri sekejap, tengok tv mencari ketenangan sekejap

        Bakal Muncul.....Paging Untuk Bloglist

        Salam buat semua...Sudah tiba hari Isnin setelah kita bercuti hujung minggu yang panjang sempena Deepavali. Oh! Rupa-rupanya kat blah Sarawak tak cuti, menurut Lina. Ku baru tahu. Thanks for the info Lina.

        Apa yang aku lakukan di blog ini sepanjang cuti weekend yang panjang? Hohoho aku telah membuat satu bloglist untuk aku update kan di satu page baru. Skrang ni aku just copy-paste jer di dalam excell dan susun ikut alphabetical order. Sesapa yang telah 'rajin' click button follower aku secara automatic akan berada di dalam list ku ini. Sesapa yang tak follow tetapi nak berada di bakal page baru bloglist aku nanti, bleh gak. Just tinggalkan link blog korang ni ruangan komen ni ye. Tak pun personally email to me dengan click "Contact Me" di sidebar nun dia atas sana.

        Bakal Muncul Paging Untuk Bloglist
        Antara nama blogger yang telah dicapture


        Bukan apa paging untuk "Bloglist" ni aku buat supaya senang sket bila aku nak buat lawatan kunjungan balas kepada kawan-kawan semua. Kadang-kadang tu terlepas pandang. Kalo dah ada list tu nanti boleh aku buat kunjungan balas dengan lebih konsisten.

        Terdapat beberapa follower yang aku tak dapat nak detect link blog korang. Dekat google friend connect tak show their link. Tak delah  ramai sangat, aku just higlight kan di sini ye in case if ada yang masuk sini, boleh lah habaq kat aku linknyer. Tak pun kalo ada sesapa yang kenal blogger ni dan tau link mereka, harap dapat roger-roger kat mereka ataupun nak lagi mudah n dapat pahala bagi terus link mereka ni.

        • azwa_amani
        • goldazone86
        • izam
        • myza_sam
        • Mawar Merah
        • lagenda budak nakal
        • sanusi azhar
        • farlina_84
        • Pacan
        • ~^niw^~
        • Eryati
        • MataMata
        • Salve of Allah
        • Mama Yatie
        • Mr. Capricon
        • Abang Long
        • ummi
         InsyAllah paging untuk link akan keluar pada malam nanti. So nantikan ye.


        psstt...psstt...fuh!Sepetang aku mengadap bloglist ni.

        Follower Bertuah GiveAway

        Follower Bertuah GiveAway

        Jom kita jawab tag untuk follower bertuah di blog aainaa-nadirah (eh nama awak akan, nama adik saya lah) yang boleh dapat hadiah ni. Tag best ini telah diberikan oleh eMMe. Thank you so much. Ampun sangat-sangat lama sungguh ku peram tag comel ni. Sorry terlupa maklum lah dah tua. Jangan marah ye. Jangan majuk jugak. "If eMME tak mo kawan dengan saya sapa lah nak kawan dengan saya. Senyum sket, dear. "

        1. Mesti jadi follower aaina-nadirah dan nyatakan id follower  - Settle, with id follower as noreed
        2. Buat satu entri mengenai GA ini, bertajuk 'Follower Bertuah GiveAway'. Letakkan banner dan link kan terus kepada entri ini. - Settle
        3. Letakkan banner di side bar blog anda dan link back ke entri ini. - Setle
        4. Tag 3 rakan blogger anda.- Settle dan ku tujukan khas buat  Didzy, Lina, Allief
        5. Tinggalkan komen di entri ini. - Settle

        Oh ye! Expired date utk GiveAways ni adalah pada 21 November 2010. So cepat-cepat jangan berlengah lagi


        psstt...psstt...ada entry lagu jiwang zaman dolu-dolu di entry eMMe. Jom tengok!!!

        Lovely Award, Coz You Are Lovely

        Salam buat semua...Buat apa di hujung minggu ni?

        Semalam aku dapat menerima satu award dari rakan baru ku Didzy. Thank you dear. Award ni ala-ala English style gitu. Hehehehe. Disebabkan semakin hari aku semakin menjadi mak nenek, takut terlupa untuk buat entry ni, aku postponed kan dulu posting-posting yang aku dah separuh draft tu ye. Kita bagi laluan pada award comel ni.



        Peraturan untuk menerima award ini:

        1. Accept the award - Sudah tentu ku terima dengan tangan terbuka dan tersenyum gembira 
        2. Post in on your blog together with the name of the person who has granted the award, and his or her blog link - Oh sudah dinyatakan di peranggan pertama lagi. Tapi aku nak citer extra sket tentang Didzy. She described her self as  mess mixture of hyper, clumsy, creative, blurry, grumpy, gadgetic. But I like to described she as lovely lady, friendly so helpful friend. She help me a lot with my new layout. Thank you so much, Didzy. Lately she so stressful with her 'to do list' but at the same time counting the day for her big day. Nak tau ape big day Didzy, jom gi jengah blog Didzy
        3. Pass the award to 15 other blogs that you`ve newly discovered. Remember to contact the bloggers to let them know they have been choosen for this award. - OK, terus terang aku cakap part ni yang paling aku lemah. Aku takut kalo aku tag certain blogger, nanti ada yang terasa hati plak napa aku tak tag dia. Bila aku tag, aku takut membebankan dia orang plak. Aduiii, susah ni...Makanya aku pilih 3 ++ orang jer lah yea. Yang aku tak pernah tag dia langsung untuk sebarang award. Ini sebagai tanda sokongan aku pada mereka. 3 orang blogger yang terkena bertuah itu adalah
        (2 ladies + 1 guy)

         yang ++ tu buat semua pengunjung blogku, yang sudi bertandang di sini, beramah mesra dengan ku menegur di kotak comment ku mahupun di shoutbox, memberi kata semangat semasa aku 'down', yang sama ketawa semasa aku gembira. Love you all...muaahhh 



        psstt...psstt...rasa macam nak buat satu page untuk letak semua award-award comel yang aku terima.

        You Are Amazing

        Salam buat semua pengunjung blogku. Terima kasih  kerana sudi singgah di sini :)

        Korang ada tak lagu yang membuatkan kan korang feel good and rasa nak menari-nari bila dengar lagu tu. Lately ni aku sangat suka lagu The Way You Are by Bruno Mars. If korang feel down especially girls, aku memang sarankan korang dengar lagu ni. It cant motivate dan memberikan cas-cas positif di dalm hidup korang. Try it! Jom kita nyanyi lagu ni sama. And to all bloggers whataver story you share in ur blog, "You are amazing just the way you are..."




        Oh her eyes, her eyes
        Make the stars look like they're not shining
        Her hair, her hair
        Falls perfectly without her trying

        She's so beautiful
        And I tell her every day

        Yeah I know, I know
        When I compliment her
        She wont believe me
        And its so, its so
        Sad to think she don't see what I see

        But every time she asks me do I look okay
        I say

        When I see your face
        There's not a thing that I would change
        Cause you're amazing
        Just the way you are
        And when you smile,
        The whole world stops and stares for awhile
        Cause girl you're amazing
        Just the way you are

        Her lips, her lips
        I could kiss them all day if she'd let me
        Her laugh, her laugh
        She hates but I think its so sexy

        She's so beautiful
        And I tell her every day

        Oh you know, you know, you know
        Id never ask you to change
        If perfect is what you're searching for
        Then just stay the same

        So don't even bother asking
        If you look okay
        You know I say

        When I see your face
        There's not a thing that I would change
        Cause you're amazing
        Just the way you are
        And when you smile,
        The whole world stops and stares for awhile
        Cause girl you're amazing
        Just the way you are

        The way you are
        The way you are
        Girl you're amazing
        Just the way you are

        When I see your face
        There's not a thing that I would change
        Cause you're amazing
        Just the way you are
        And when you smile,
        The whole world stops and stares for awhile
        Cause girl you're amazing
        Just the way you are


        Sekalung Penghargaan Buat Ben

        Salam penuh kecerian buat semua...

        Entry ini dibuat atas dasar penghargaan yang tak terhingga buat saudara Ben Ashaari. Kerana.....
        • sudi menjengah ke blog kerdil ku. 
        • sudi 'click' button follower ku
        • sudi meletakkan aku dalam bloglist beliau.
        Ini bermaksud entry aku yang bertajuk JOM PARKING DI BLOG BEN ASHAARI tempoh hari telah berjaya. Walaupun pada asalnya aku pun kurang pasti betul ke step-step yang aku buat seperti yang diminta oleh saudara Ben Ashaari. Yeahh...terima kasih saudara Ben kerana sudi melayan newbie macam aku ni.

        Berikut adalah beberapa gambar yang telah menyebabkan aku sengih sampai ke telinga di hujung minggu ni:


        Sekalung Penghargaan Buat Ben
        Ben rakan bloggerku yang ke-79

        Sekalung Penghargaan Buat Ben
        Print screen yang sempat ku amik di blog Ben

        Perkara ni berlaku just on the time, bila Vitamin M aku makan terlebih sejak-sejak aku letih menggodeh lay out terbaru ni. Ok pas ni semangat semula nak buat posting 2 kali sehari. Sebab nak sentiasa ada di dalam blog list Ben.  Eh hari ni dah cukup quota lah. Hehehe.

        Sebelum aku tutup tirai entry ni, sekali lagi ribuan terima kasih kepada saudara Ben Ashaari. Jika ada yang tak pernah menjengah ke blog beliau (ada ke blogger yang tak pernah menjengah di blog yang famous ni???) jom lah kita bertandang di sana. Banyak tips-tips tentang blogging dia share tanpa berselindung. Rugi tak baca.




        psstt...psstt...sebenarnya selama ni yg aku duk buat posting tepat jam 12 malam tu adalah tips yang ku cedok, dari yang Ben telah sharekan. Kenapa 12 malam, gi baca sendiri di sana ye, coz aku kurang mahir mahu terangkannya di sini.

        Deepavali @Korea

        Hallo happy weekend everybody...

        Semalam on the way balik dari rumah cousin aku Nadiah,  kita orang berdua dah kelaparan. Hmmm.... mau makan apa ye? Nadiah suggest kita orang gi makan makanan Korea. Aku memang dah mengidam nak makan Korean meal dari beberapa mimggu lepas lagi. Plan nak gi last weekend, tapi dah Nadiah sibuk nak uruskan hal family dia untuk menunaikan haji, plan last weekend terpaksa kami postponed. Makanya, minggu ni dah alang-alang both of us kuar bersama and berada di KL ni, jom lah execute plan yang terunda minggu lepas tu. Lets go to The Gardens.

        Sebab apa gi The Gardens, sebab kat food court dia ada stall yang jual makanan korea yang halal, murah dan sedap. Nyum, nyum, nyum. Nama stall tu Sam Sam Kitchen. 'Ajuma' (panggilan auntie untuk orang Korea) memang from Korea. Kiranya bukan Korea celup lah.



        Aku order Sun Dubu Jigae (Rice + Kimchi Taufu Soup With Seafood) and Nadiah order Galbi Set (Rice + Misou Soup  + Beef Black paper) . Both of our meal didatangkan with 2 side dish  kimchi and potato cube. Pada aku banyak gak lah meal portion yang diberi. Terutamanya daging black paper yang cousin aku makan tu. Cousin aku warning kena habiskan, sebab dia yang belanja. Hahaha, awal-awal dah warning sebab aku memang slalu makan tak habis. Nasib baik abis, even in slow mode.

        "Thank you, Nade belanja I makan. Muuaahhh"


         Lepas makan, kita orang lari jap gi Mid Valley sebab aku nak cari shampoo kat Watson. Coz kat The Gardens ni tak ada Watson. Semua pun butik-butik untuk golongan elit. Dia nyer supermarket pun Robinson.
        Sambil-sambil on the way ke Mid Valley tu jumpa beberapa Kolum yang menarik. So apa lagi, snap!Snap! Snap lah. Walaupun guna camera phone jer. Kolum kat Mid Valley ni lagi cantik design dia dari The Gardens.

        Selesai membuat pilihan untuk membeli shampoo apa yang aku nak beli untuk rambut aku yang bermasalah ni, kita orang pun cepat-cepat lari semula ke The Gardens. Rushing sebab tak mo exceed 3 fisrt hour. Hahaha kedekut kan, tak mo bayar parking lebih? Nasib baik tak lebih. Miracle pun ada. Sebab kalo kami berdua kluar  especially ke shopping complex memang slalu nyer 'menyanyah'. Two thumbs up for both of us. Hehehehe....


        psstt...pssttt...beli shampoo TreSemme (Anti Breakage), untuk problem rambut gugur aku ni. Korang ada cadangan shampoo lain tak?

        Deepavali dan Fakta

        Hallloo....Happy Deepavali bagi kaum hindu yang menyambutnya.

        Wah cuti panjang hujung minggu ni ye? 3 hari bercuti. Mahu buat apa? Ada yang balik kampung ye?  Walau ke mana destinasi korang berhari-hati di jalan raya ye.

        Aku tak ada plan ke mana pun. Pagi tadi bangun, pastu pergi jogging with my cousin and dad. Oh sepupu ku, Nadiah skrang tinggal sekejap bersama family aku, sebab mak dia pergi menunaikan haji. Bila weekend dia akan balik untuk jenguk-jenguk rumah. Semasa artikel ini ditulis aku tengah melepak di rumah dia, sementara dia sedang kemas-kemas rumah. Hehehe hampeh betul aku, just melepak jer kat atas ni mencari info tentang perayaan Deepavali.

        deepavali


        Deepavali merupakan perayaan lampu (festival of lights) dan juga dikenali sebagai Diwali.. Dalam bahasa Sanskrit, Diwali membawa maksud deretan lampu. Perayaan ini akan disambut dalam bulan Kartik (kalendar Hindu) iaitu di dalam bulan Oktober atau November.

        Pada pagi perayaan Deepavali mereka akan mandi minyak (herbal oil) dan seperti juga perayaan kaum lain, mereka 'disunatkan' memakai pakaian baru. Mereka juga akan berkongsi makanan yang manis bersama-sama keluarga dan rakan-rakan. Antara manisan yang selalunya disediakan adalah halwa, burfi dan laddu, Oh! no wonder masa aku gi rumah kawan India aku, dia orang ada banyak manisan. Yang aku memang cannot go lah sebab aku agak kurang suka makanan manis

        Malah ada satu legenda menarik di sebalikpesta ini. Narakasura, merupakan syaitan yang memerintah negeri Pradyoshapuram. Di bawah undang-undangnya, orang-orang kampung menderita dan mengalami kesusahan. Dia akan menyeksa orang ramai dan menculik wanita untuk dipenjarakan dalam istananya. Melihat kekejamannya, Lord Khrishna bertolak untuk memusnahkan Narakasura dan hari Narakasura meninggal telah disambut sebagai Deepavali, dan merupakan hari kemenangan.

        kolam


        Rumah penganut agama Hindu akan menyalakan lampu-lampu minyak kecil dibuat daripada pasu-pasu tanah liat dan diisi dengan minyak kelapa. Ini merupakan kepercayaan mereka untuk menjemput Lakshmi, iaitu dewi kekayaan. Di samping itu juga beberapa minggu sebelum perayaan Deepavali disambut, Kolam akan dibuat di depan pintu masuk penganut agama Hindu. Kolam merupakan bentuk 'sandpainting' yang dilukis menggunakan tepung beras oleh ahli-ahli keluarga wanita di depan rumah mereka. Diamalkan secara meluas oleh penganut agama Hindu di India Selatan. Kolam bukan sahaja sebagai satu bentuk hiasan estetik tetapi juga sebagai kepercayaan untuk mendapat limpahan kecantikan dari dewi Lakshmi..


        Pada aku Deepavali adalah perayaan yang penuh warna-warni dan cukup meriah. Sebagai rakyat Malausia aku rasa bertuah kerana berpeluang mengalami pelbagai perayaan di bumi Malaysia ini.

        info credit to wikipedia , www.regit.com, www.essortment.com 
        picture credit to ragedindian.com, www.trekearth.com

        Sorry ....Tonggang Terbalik.

        Hi/Salam buat semua


        Tadi petang buat entry tentang 2nd GiveAways yang dianjurkan oleh blogger Ailyna. Aku draftkan benda tu di wordpad jer. Sebab kalo nak publish kan entry tu kelak senang untuk aku copy and paste kan jer nanti. Kalo nak buat draft di di blogspot ni, nak edit di opis agak susah. Biasa lah opis ku itu pelbagai website dia orang nak blog.

        Ni selepas makan malam aku nak reply komen orang, baca lah jap entry tu, tengok-tengok entry dah jadi tongang terbalik. Aik tadi before aku publish elok jer. Apa sudah jadi ni? Pelik bin ajaib sungguh. Dah lah ada rakan blogger ku dah baca entry ni. Aku kurang pasti semasa dia orang baca entry tu, adakah susunan dia tonggang terbalik ke tak? Kalo ye harap maaf lah ye. Aku pun tak tau napa bleh jadi macam tu. Sudah lakukan double check before posting pun jadi macam tu. Harus triple check before this. Huhuhuhu malu pun ada. Harap-harap jugak pihak penganjur kak Aily belum baca lagi. Kalo tak sure dia pening awat nya ayat aku tak synchronize langsung ni.


        Kepada yang pening baca entry aku sebelum ni, harap maaf ye. Ada berlaku kesilapan teknikal yang aku sendiri pun kurang pasti kenapa bleh jadi macam tu. Ya, ammmppuunnnn....



        psstt...psstt..kenapa sejak kebelakangan ini blogspot macam ade problem kalo aku nak enter text??

        picture credit to google image

        Oh Mr Idea Ke manakah Kau Menghilang?

        Salam penuh keceriaan buat para tetamu yang sudi berkunjung ke blog ku. Thank you so much. Muaaahh…

        Amaran: Jika anda berhasrat untuk membaca entry ini, anda dinasihatkan untuk terus membacanya sehingga ke noktah yang terakhir. Kerana jika tidak, anda akan menyesal sama skali.

        Sudah beberapa hari aku just buat 1 posting sehari. Sebelum ni berazam untuk buat posting 2 kali dalam sehari. Dengan perubahan layout yang baru ni, banyak masa aku peruntukkan untuk memperbaiki apa yang patut. Sekali cuba tak semestinya success . Try and error so many times. Habis sudah cecair otak ku gunakan untuk buat kerja touch up layout. Badan dah penat, idea untuk update blog pun sudah tiada. Oh Mr Idea Ke manakah Kau Menghilang? Jangan tinggalkan aku terkontang-kanting sendirian.

        idea
        Idea, idea di manakah di kau???

        Mungkin kepada yang tidak menjalani HIDUP SEORANG BLOGGER tidak akan paham kenapa kita begitu seronok untuk menulis or update blog kita setiap hari. Aku tidak pasti blogger lain tetapi bagi diri ku yang baru merangkak menjalani HIDUP SEORANG BLOGGER, akan berasa begitu lega jika dapat publish entry. Perasaan tu sukar nak diterangkan dengan kata-kata. Dulu semasa bulan pertama aku terjun di dalam dunia blog ni, betapa susahnya aku nak perah santan idea ni bagi kluar dari otak ku. Untuk menerangkan sesuatu perkara tu di dalam satu ayat yang boleh difahami oleh para pembaca blogku (ceh macam lah ramaikan), kadang-kadang tu sampai 2-3 kali aku type and delete. Dahlah kerja seharian aku bergelumang dengan dunia teknikal apa yang aku luahkan di dalam penulisan aku agak straight forward. Tiada tersirat, tersimpul semua nya direct explanation. Hahaha…tiada bahasa yang puitis langsung.



        Kekontangan idea kadang-kadang melanda jugak diriku. Tu tak termasuk lagi bila aku termakan Vitamin M (malas) terlebih. Jika benda ini melanda, apa yang aku lakukan just membuat sessi lawatan ke rumah rakan-rakan blogger yang lain. Membaca cerita mereka yang berkongsi kegembiraan dan kesedihan di dalam hidup mereka. Kadang-kadang dari situ muncul lah idea yang membolehkan aku motivate diri untuk update citer di blogku.

        Idea tu bleh datang dan bleh pergi begitu sahaja. Ada satu ketika tu, aku just publish entry daripada simple quotes yang kluar dari mulut opis mate semasa open house hari raya yang lepas. Ingat tak lagi tentang posting ku tentang Curi Senduk? Tajuk lawak jer, tapi masa tu idea menulis datang dengan begitu senang skali.

        Sepanjang aku berkecimpung di dalam HIDUP SEORANG BLOGGER, idea-idea yang aku dapat kebanyakkan dari persekitaran. Apa yang berlaku di dalam kehidupan ku seharian. Sama ada sedih ataupun gembira. Most of it I blog it here.

        Kebanyakkan blogger menjadikan blogger otai sebagai sumber inspirasi mereka . Buat diri ku, aku sendiri kurang pasti siapa sumber inspirasi ku. Kerana setiap blogger cara penulisannya berbeza-beza, topik yang diutarakan juga berlainan. Ada yang bercerita dengan penuh tersirat dan ada pula yang bercerita dengan begitu bersahaja. Kedua-duanya pun aku terjah baca. Terdapat blogger yang bercerita tentang isu semasa, hal personal, citer soping (hehehe aku tau Kaum Adam yang macho tu tentu meluat dgn topic ni), blogging tips dan tutorial berguna serta tak lupa juga yang bermurah hati mengadakan giveaways, contest.

        Macam lah entry ku kali ni sebenarnya adalah untuk entry 2nd GiveAways dari blogger Ailyna. Dia mencari entry yg paling best untuk tajuk berkaitan "What inspire/motivate you to blog in the blogging world ?". Tiada apa-apa syarat yang dikenakan, just do the writting part. Suka hati lah nak buat macam mana. So apa lagi jom lah kita joint beramai-ramai. Hadiah dia best tau. Estee Lauder. Alah kalo korang lelaki pun, sedekah lah hadiah tu kat gf korang ke? Wife korang ke? Kalo kat mak korang lagi afdal. Mana tau last2 minute saudari Ailyna ada tambah lagi hadiah macam 1st GiveAways tu hari. Ngeh...ngeh...ngeh berharap dengan penuh harapan.



        pstt...psstt...tak rugikan baca sampai habis?

        picture credit to www.123rf.com and edited by me


        Hadiah Sudah Mari - Thanks To Ailyna

        Hallo...halllo kepada semua yang sudi berkunjung ke blogku.

        Sangat penat hari ni. Training hari ini begitu memenatkan. Dah lah aku berasa sedikit 'jengkel' dengan perangai opis mate aku. So bossy, so not profesional. Huh! Sangat malas melayan orang yang tak bertamadun macam dia. Biarkan sahaja, abaikan saja. Tak perlu membalas, walau hati meronta-ronta untuk ke kedai Mak Limah membeli cili untuk ku sumbat kan di mulutnya. Supaya dia tidak mengeluarkan kata-kata yang menyakitkan hati kami semua.

        Pukul 6 aku dah ada di rumah. Balik awal hari ini. Penat otak, penat emosi, penat fizikal. I can`t take it anymore!!! Tetapi korang pernah dengar tak, bila sesuatu perkara yang tak best berlaku pada diri kita, pasti good news akan menyusul. Dan it really happen to me this evening. The good news is I received giveaways present from Ailyna. Yippie!!!

        Hadiah Sudah Mari - Thanks To Ailyna


        The giveaways is about the breast cancer campaign. I got the 1st place for that giveaways. Shukur alhamdulillah. Sebenarnya keputusan giveaways tu dah lama kluar. Semasa aku buat BW ke blog Ailyna, beberapa hari selepas aku joint that giveaways tergamam sekejap aku tengok ada gambar aku kat blog Ailyna. Sampai tak tau nak comment apa. Big thank you, dear


        Korang nak tau tak apa hadiah yang aku dapat. Set from Estee Lauder . Bukan satu jer barang yang aku dapat tapi ada 7 ok? Pada awal keputusan itu diumumkan Ailyna said just ada 3 hadiah. Wah! Ada pertambahan hadiah ye? Best! Best! Let me list it for all of you ok:-
        • Pore Minimizing Boosting Lotion
        • Anti Wrinkle/Lifting Boosting Lotion
        • Pore Minimizing Skin Refinisher
        • Extra Brightening Moisture Lotion
        • Pure Color Crystal Gloss (Lip Gloss)
        • Pure Color Long Lasting Lipstick
        • Zero-Smudge Lengthening Mascara - Yang ini paling aku excited dapat. Hehehe
        Banyak tak? Hehehe jangan jeles ye. Contest yang senang tetapi hadiah yang sangat lumayan. Kepada yang tak sempat  nak joint janganlah sedih. Skrang ni kat blog Ailyna tengah berlangsung 2nd GiveAways. Hadiah dia lagi best. Jom singgah and joint jom. Aku pun masih blum berkesempatan untuk joint 2nd GiveAways ni.

        Sebagai penutup entry ku kali ni, aku nak ucapkan tersangatlah berterima kasihnya aku pada my dear sis Ailyna. Thank you anjurkan GiveAways menarik tu, pick me as the winner and posted the wonderful present to me. (This is the 1st time I try Estee Lausder product, mak tak mampu nyah...hehehe) Ailyna punyer lah risau dia lambat posting hadiah GiveAways tu. Kesian dia, her email sound so stressful. Dont worry dear, aku setia menanti hadiah mu. Last but not least,"THANK YOU SO MUCH, AILYNA" Jangan lupa tau kawan-kawan, joint Ailyna nyer 2nd GiveAways.


        psstt...psstt..harap-harap sempat ah aku nak joint GA Ailyna yang kedua ni.

        Cecair Otak Dah Habis

        Hi/Salam buat semua...

        Tadi pagi kena attend traning. Training untuk belajar benda baru. Ingat kan just teori sahaja rupa-rupanya ada hands on lah plak. Ha ko! Kelam kelibut petang tadi buat hands on nyer. Nasib baik 'cikgu' yang mengajar ni baik. Dah lama tak kena attend traning yang kena buat hands on ni. Nak setup environment untuk run application tu pun aku dengan member aku berapa kali buat mistake. Kehkehkeh, bersabar ye cikgu. Besok sambung lagi traning. Besok lagi kaw-kaw nyer hands on kena buat. Yang besoknya part lah yang perlu digunakan dalam kerja seharian aku nanti. Kena makan kismis malam ni, bagi besok cepat sket pandainya.

        Dah lah semalam aku gi gatal tukar layout blog aku ni. Cuba pelbagai cara untuk buat stand alone page aku tu display full page. Namun masih gagal. Dengan saki baki cecair otak yang masih ada ni aku try pelbagai tutorial yang ada di internet tetapi masih menemui jalan buntu. Walau bagaimana pun sangat berterima kasih kepada Didzy kerana telah memberi beberapa tips yang berguna.



        Mesti ada yang pelik pesal aku sebut cecair otak ni. Sebenarnya masa aku praktikal dulu ada sorang kawanku. Nama dia Is. Biasalah bila praktikal kan baru terdedah dengan kerja sebenar kita. Baru lah terkial-kial nak relate antara apa yang kita blajar dengan kerja-kerja yang perlu disiapkan. Pastu kena siapakan ikut dateline lah plak. Memang masa tu our brain fully utilize. Every day dekat-dekat kul 5, kawan aku yang Is akan bagitau aku,
        "Bila nak kul 5 ni, Nak balik.Cecair otak aku dah habis buat hari ni"
        Heheheh lawak kan bunyinya. Memang bila balik kerja tu aku memang sangat-sangat penat. Kena naik van (nasib baik company tu sediakan van untuk ke bus-stop berdekatan), pastu bas, lrt and bas lagi skali. Dah lah cecair otak dah hampir habis, pastu penat badan nak berasak-asak guna pengangkutan awam plak.

        Kena tido awal malam ni, untuk refill cecair otak ku. Besok mahu diguna pakai dengan banyak nya....Selamat malam kawan-kawan sekalian.


        psst..psstt...mungkin ada yang kurang selesa dgn template baru ku ini. Haraf maff ye. Masih dalam fasa construstion


        picture credit to google image

        Cak!!! Muncul Kembali

        Salam buat rakan-rakan semua.

        Cak!!! Dah bleh update blog.Alhamdulillah Streamyx ku dah ada semula. Tak sampai tempoh 48 jam line tepon rumah ku dah ok, Streamyx pun dah ok. Bravo, bravo. Bagus-bagus baru lah customer tak complain. Ini first time aku call 1300888123. Selalunya anything aku buat report kat 100. Customer servise yang jaga no ni berinfomatif sket berbandingyang 100. Memang sangat gembira dengan service yang diberikan dan action yang diambil. Pasni kalo problem memang aku call no tu jer, tak mo dah call 100 tu.


        Perasan tak blogku dah berubah 'cat'. Ok tak? Cun tak? Penat aku memilih selama seminggu dah ni. Last-last aku pilih yang ini. Ceria sket berbanding yang dulu. Kalo dulu kat bahagian atas jer colorful, bila scroll ke bawah color hitam jer. Bersesuain lah dengan tema yang aku nak....ceria. Isu yang aku sharekan bersama korang pun berunsur ringan-ringan jer kan? Tak mo lah yang sakit-sakit otak. Kadang-kadang jer dalam posting yang label "Cubit Sket" aku akan cerita isu-isu hangat sket. Kalo tak biasa-biasa jer. Aku nak blog aku relaxing but at the same time ada gak info-info yang aku bleh sharekan bersama kalian.

        Tetapi ada beberapa lagi masalah tentang blog ni yang aku tak berjaya nak setlekan lagi. Gambar kawan-kawan yang memberi komen tak nampak. Jangan kata muka kawan-kawan yang tinggal komen tak nampak muka, aku sebagai tuan rumah ni pun tak bleh nak display image sendiri. Tak tau macam mana nak bagi nampak. Ada sesapa ada idea yang bernas? Kalo boleh aku tak mo lah pakai instanse debate, sebab aku tak mo dia masuk emel aku. Lagi satu aku nak checking terlebih dahulu komen-komen yang diberikan . Bukannya apa, untuk mengelakkan tetamu yang mempunyai niat kurang baik dari bertandang di sini. Anybody have any idea how can I solve this problem? Tolong lah korang semua kan genius...

        Lagi satu yang aku musykil, tak tau nak godek tang mana lagi, ialah bahagian stand alone page. Contohnya page "Who Am I?".Aku tak mo lah paging tu display sekerat jer. Aku nak pasang widget untuk Contact Me. Widget ni merupakan cadangan dari dari saudara Khairol Ghani. Thank you, bro. Cun dah form ni. Tetapi disebabkan masalah each posting dia display sekerat jer, maka widget ni doesn't work well. Adoi tertekan sungguh beta... (tiba-tiba jadi raja ni pehal???)

        Niat di hati nak buat satu page di mana listing blog kawan-kawan semua. Ala-ala macam exchange link lah. Sesapa yang memang dah follow blog ni secara automatic memang akan masuk listing ni. Tapi tu lah tak sempat dan tak menjadi lagi. Ada ke cara yang lebih senang untuk aku susun all this bloglist in alphabetical order? Ke memang kena buat manual ye?

        Dah tak larat dah mata ni, dari balik kerja tadi, kul 6 sampai kul 11 lebih duk ngadap lappy. Mata pun dah kuyu ni. Besok jer lah aku sambung ye. Kepada sesapa yang tau nak setlekan masalah aku ni, harap dapat membantu diriku yang masih merangkak ni ye.
         

        talkIsaid Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino