Cecomot....

28 May 2010 - Today bgn kaki dah start sakit akibat main futsal semalam. Bangun-bangun have a online complicated conversion with someone. Huh ruin my mood btull. Keep saying to myself abaikan perasaan ni. Hari ni nak have fun dgn my sis n cuzzy. Having breakfast with them bersama-sama dialog di dalam citer "Adnan Sempit". Dia org semua ketawa tak ingat dunia. Tapi aku pending jer dgn lawak dia org ni, satu benda aku tak paham, sbb aku tak tgk lagi citer ni.Hehehe...

After breakfast ni kita orang ade misi untuk membawa kucing yang bakal dibela oleh 2 orang cousin aku ni ke klinik veterina. Actually it a street cat. Nama kucing ni "Comot". Memang sangat comot dan brutal. If nak bela street cat kena amik vaksin. Baru ku tahu hari ni. Dia orang ni nak bela kucing, tapi my auntie tak suka. So kena buat segala aktiviti ni secara penyeludupan. Of course lah tak ade cage kan nak carry kucing ni ke vet. Ape yang budak-budak ni buat dia orang masukkan kucing ni kat dalam kotak A4 paper. Hahaha lawak btull. Sian lah si comot tu. Sepanjang perjalalan dia bising mengiau-ngiau. Dah lah tak tau exactly location klinik "Anicare" tu. After 15 minutes and meredah jalan one-way, jumpa gak klinik ni.

Sosat den cari clinic ni...


Doktor kat klinik ni sangatlah friendly. Bukan sahaja pada manusia, tetapi kepada Comot gak. Mase kat klinik ni we had double surprise. First Comot yang brutal ni kita orang ingatkan jantan, rupa-rupanya betina. And dia pregnant lah plak. Semua orang ternganga masa doctor tu bgtau this news. Doktor tu pun gelak kan kita orang. My cuzzy ni tak maulah bela kucing banyak-banyak kucing. If dia orang nak bela, they have to split the baby. Klinik ni tak buat that kind of task. Sebab doktor ni berprinsip it not the rite thing to do. Ye lah pendapat masing-masing kan. Dia suggest to do it at DBKL klinik, located at Jalan Air Panas. So doktor ni tak leh nak bagi vaksin kat Comot.Dia just do regular check-up. Timbang berat -2.7kg, check bulu dia - ada kulat sket, just shampoo it will be ok and doktor bagi Comot makan ubat. Mase doktor ni bagi Comot makan ubat (pil) memang memerlukan skill yang tinggi. Sebab street cat ni sangat bijak. If dia tak berjaya for the first time, after that jgn harap lah. And sometimes, street cat ni akan kluarkan balik pil tu. But doktor ni memang pro lah. Ini adalah pil cacing. Bila semua dah setle, doktor ni just gave a small bottle of shampoo and no telefon untuk Klinik DBKL tu.

Garang nyer dia. Stress ke kena duk dlm kotak tu?

Walaupun comot, buluku shinning tau. "Doctor puji saya cantik"

Dalam dilema nak bela Comot ke tak?

Ok setle problem Comot, all of us pergi Wangsa Walk. Nak tgk citer Shrek 3. Hmmm agak bosan plak Shrek kali ni. Sedangkan sebelum ni, aku memang suka sangat dengan citer Shrek ni. Just love part Puss in Boot. Tak klakar sangat macam Shrek 1 and 2.

After tgk wayang, my cousin dah decide nak bela Comot. So kena lah beli makanan dia, pasir and scoop. Pening gak nak pilih, ada macam-macam jenis rupa nya pasir utk poo ni. Haus dah rasa nyer. Dah setle semua, jom lah gi minum air kat kedai "Sweet Bowl". Air Jiji sedap; Strawberry Puding...





Now nak gi belikan hadiah Jiji plak. Budak ni besok convo sebenar nyer. So aku suruh lah dia pilih hadiah ape dia nak budget dalam RM50 yea...hehehe kedekut kan aku.
End-up dia beli 2 helai design t-shirt. Sangat comel n stylo. Yang klakar nyer, tak pasal-pasal, Nadiah and I pun beli gak. My sis beli hair accessories. Dah mari balik yea adik-adik ku...kakak mu ini dah pokai.

Huh, malas lah nak balik mlm ni, balik besok pagi lah...malam ni nak tgk VCD Adnan Sempit. So that I can joint lawak merepek dia orang ni...Ok then adios...

My 1st Futsal Game

Yeah...we had burn our calories

27 May 2010 - Tonight play futsal with my cuzzy and opis mate dia. This is the first time aku main futsal. Hehehe, berdebar-debar plak. Game start kul 8 malam at Sport 7, Jln Genting Klang . Meeting habis lambat plak hari ni, kul 6 baru habis. Sabar jer lah. Actually aku bukan tau pun nak gi tpt tu. Berharap kan 'Pn Gamin' ni jer...Hehehe navigator kat hp adik aku. Kebetulan my sis pun tgh cuti, dia pun joint skali. Sampai kat Sport 7 kul 8 tepat.

Kita orang tunggu sampai kul 8.15 baru masuk court tu. Sebab ramai lagi tak dtg. Sessi warm-up telah dilakukan dengan begitu pantas skali oleh kawan Nadiah (dah tak sabar nak main sebenar nyer tu)

Ni lah coach warm-up kita pada hari ini

Aku dah lah tak pernah main, kena main position stricker plak...aduhai. Opis mate Nadiah main dengan sepenuh hati ni. Terror gak dia org main. Jiji, Nadiah and I, are in the same team. Adik aku kat team lawan. Bersungguh-sungguh budak-budak ni main. Setengah jam pertama jer aku dah pancit dah...hehehe dah lame tak exercise since poco-poco tak ade. Habis air adik aku, aku blasah. Tapi terror gak jadi adikku ni jadi keeper. Menunjukkan bakat terpendam.

Our stricker yang telah membawa kemenangan to our team :)

At end the our team menang. Kalo tak menang saje jer lah kan, dah Nadiah tu siap pakai kasut baru tu utk game ni...Huh sangat penat malam ni tapi enjoy :)

Alamak Nade my snap tak nampak kasut baru u lah...Soorryyy

Posing tetap posing walaupun penat bermain

p/s: posting Chiang Mai postponed jap ye...

Day 3: Golden Triangle Trip

15 May 2010 – My 3rd day in Chiang Mai. Hari ini sangat excited, coz nak gi Chiang Rai nak tengok ‘kakak-kakak long neck’. My dream comes true.

Our tour guide, sampai around 7.15 a.m. Begitu punctual I like it. Nama tour guide kita orang “Therry” and driver is Mr Tam. Tourist kat dalam tour ni semua pun omputih, from Canada and Australia. Macam makcik and pakcik pencen. Just like my mom and dad. Hehehhe….This trip will take around 12 hour pergi and balik.

Our 1st stop, was Hot Spring. Kat sini ada banyak jual jewelry…macam batu permata and silver. Tapi kita org berdua tak interested, sebab dah nampak stall jual makanan halal. Muahahahha. Gerai ni gerai orang paskitan tapi dah menetap di Thailand lama. Dia jual roti canai. Both of us bought roti telur letak susu manis yang digulung. Bunyi macam muak kan, tapi bila dah makan menyesal tak beli 2 tadi. Kat sini kalo nak rebus telur bleh lah, tapi tak adalah macam hot spring kat Msia bleh rendam kaki. Just ade pancutan air panas jer.

Then naik van lagi selama 40 minit, kali ni stop kat Wat Rong Khun. Temple ni still dalam pembinaan lagi. Yang menarik ttg this temple, is it all white in colour. Disebabkan kesemuanya putih, temple ini dijaga rapi oleh pekerja mereka. Pengunjung tak dibenarkan sentuh temple ni. Kalo sentuh nnt ade mamat pakai healer, ‘sound’. Ha! Jangan main-main.

After visited this temple, we heading towards “Golden Triangle”. Kali ni punyer journey btul-btul mencabar. Jalan dah lah bengkang-bengkok macam nak naik Cameron Higlands, Abg Tam ni merempit punyer lah tak ingat dunia. Sampai jer kat jetty Golden Triangle tu, aku dah tak pening lalat dah. Zirr jer yang handle beli ticket boat. Boat ni akan bawa kita orang lalu Sungia Mekong, sungai yang terpanjang di Asia tenggara. Along this river you will see 3 countries; Burma(Myanmar), Laos, and of course Thailand. Ada certain part sungai ni terbahagi kepada 2 colour; colour hitam and coklat. Dulu tempat ni famous dengan activity jual beli dadah. Now no more, terkenal dengan aktiviti perlancongan. Dekat sebelah Burma tgh pesat membangun with aktiviti casino mereka. But we not allow to stop at Burma, if you want to stop you need to paid for visa. Kat Laos boleh landed, kena bayar gak, tapi bukan untuk visa lah. Kat Laos ni just macam perkampungan jer. And sangat famous dgn “Snake Juice”. Yup snake juice, jangan tak percaya. Ular- ular yang dah mati dimasukkan ke dalam botol, bersama air ramuan. Then ia nyer diminum utk kekuatan. Kat sini juga banyak jual whisky. Omputih-omputih group kita org tu sakan membeli. Zirr and I just melepak kat gerai minum air kelapa and air nenas. Kat perkampungan ini ada jugak jual souvenier macam pashmina, tshirt, fridge magnet and handicraft yang lain. So if u don’t want to drink the tonic (“Snake Juice”), just cuci mata jer lah.

Setelah 30 minit melepak kat perkampungan ni, we get back into boat utk balik ke Thailand balik. On the way balik, assistant tour guide bagi souvenier…a piece of paper yg mengatakan kita org telah menjejakkan kaki ke bumi Laos. Hehehe so funny. And 1 more thing, dia bagi cold wet tissue. So refreshing when the wet tissue touch my skin.
After thet 10 minutes drive to our restaurant to have our lunch. Perut dah mainkan irama dang-dut and rap dah ni. But unfortunately the vegetarian buffet kurang memberangsangkan. We just like the vegetarian mee. During our lunch, the mat salleh group ni sangat-sangat teruja dgn buah rambutan. Before this dia orang nak makan tapi tak tau macam mana nak kopek rambutan ni. So Zirr dengan gaya professional men’demo’ cara-cara membuka buah rambutan. Hahahaha…


Now perut dah kenyang, tiba lah masanya untuk pergi ke perkampungan Hill Tribe, melihat puak Long-neck. Kat kampong ni ada 3 puak; iaitu Akha (dari China), Palong(dari Burma) and last but not least Padong/Long-neck tribe (dari Burma). Tapi kat kampong ni dah tak ade golongan beli, mereka dah berhijrah ke bandar. Tinggal old people and budak-budak kecik. Berat sungguh rantai yang dia orang pakai tu. Pada zaman dahulu harimau pernah attack their neck, so dia org believe to where those necklace for protection and pada budak-budak kecik bertujuan untuk menguatkan leher mereka. Sementara, Puak Akha pula pada masa dahulu mereka ade kerpercayaan agama dia org sendiri. Mereka ade spirit gate di mana spirit gate tu ada kayu yang represent 2 orang manusia seorang pompuan and seorang lelaki. Ia seperti tempat suci mereka. But noow all of them telah menganut agama Kristian. Kat sini terdapat barang-barang hasil tangan mereka sendiri untuk dijual kepada tourist.

Ini merupakan detinasi terakhir untuk trip kami. After perkampungan ini, kami terus bergerak pulang ke Chiang Mai. Tiba di Chiang Mai around 8.30 malam. Pandai btull tepat timing tour guide ni. Letihnya badan. Tapi tak leh nak melepak terus kat katil, sebab malam ni ada misi. To have dinner at Arnusan Market, shopping at Saturday Night Market and have foot massage.


After dinner at Arnusan Market, we walked around to survey what to buy for souvenir for our family and friend. Shopping kat Arnusan lebih tenang, and penjual kat sini friendlier berbanding market semalam. Harga di sini pun lebih murah. Kakiku dah lengguh sungguh. I suggest to Zirr, we cancel the Saturday Market and just have foot massage over here. Rupa-rupanya dia pun dah tak larat, nak massage jugak. We went for 1 hour foot massage, that cost us 140 baht. Kalo nak lagi murah pun boleh massage with fresh air kat luar 110baht. Wah! So refreshing after massage. Walaupun masa mula-mula nak massage tu aku takut sungguh, sampaikan the message lady mintak aku relax. Keluar dari tempat urut tu around 11.00 p.m. Penjual-penjual kat pasar tu pun tengah pack barang untuk balik. Btull lah as what I read before this at the internet the night market will close at 11.00 p.m. We took tuk-tuk to go back to hotel. Tomorrow have one more day to explore the city….Goodnight….zzzzz….

Day 2: Doi Suthep trip


14 May 2010 – Today we are going to Doi Suthep Trip. Kita orang just hired our lady taxi driver, Thai yang semalam for this trip. Yesterday, we gave the listing that we plan to go, se said ok for 800baht. Ok lah naik keta air-cond, cara pemanduan dia agak selamat. Dalam pukul 9.30 pagi dia dah sampai. Untuk pergi ke Doi Suthep, we all melalui Bandar Chiang Mai. Apa yang aku bleh katakan kat Bandar Chiang Mai ni banyak universiti and hospital. Even banyak kereta tapi Bandar dia tak lah begitu sesak. Ada jugak traffic jam, tp traffic jam kat sini tak seteruk Jakarta. Oh! Terlupa one more thing, wayar electric kat sini berserabut sungguh.

Pandan leaves for car air-freshness.So,Enviromental friendly...Penjual bunga di tengah-tengah highway
Salah satu universiti di Bandar Chiang Mai
Tempat pertama yang dituju adalah Chiang Mai Zoo. Zoo ini agak famous. If do research di internet, is a must visit place. Maybe sebab ada panda kut? Zoo ini berkeluasan 212.4 acres and ada lebih kurang 7000 ekor binatang. If nak pergi semua bahagian memerlukan lebih 3 jam rasanya. What we did was we just visit the aquarium and the panda place. Timing kita orang sampai kat aquarium is so perfect (10.30 a.m). Caouse it feeding time for the fish. So cool tengok pekerja aquarium tu bagi makan ikan-ikan kat situ. especially ikan pari. Aquarium ini bukan sahaja menempatkan ikan, but haiwan reptilia jugak. We spent in this aquarium about 1 hour. After posing with all ikan-ikan di sini, we end our visit at the souvenier shop. Ingat nak cari fridge magnet yang ada tulis Chiang Mai Aquarium, tapi tak ada. Then we walk down to panda place. Kat sini ada "Limping" the famous panda. Rules kat sini agak strict, you can snap photo but without flash. Pak guard kat depan akan tampal cello tape colour hitam kat camera flash. Ini bagi mengelakkan panda-panda ini terkejut, lagi pun pada masa kita orang sampai tu semua panda tu sedang 'beradu'. Punyalah malas panda ni sambil tido pun dia leh 'uk-uk'. After this ade perumpamaan baru, 'malas macam panda'. 'Limping' yang famous tu pun sedang tidur. Comot sungguhlah dia. Part badan dia yang color putih tu dah jadi colour coklat. Mesti naughty sangat dia ni. Kat sini ada macam studio untuk amik gambar dengan panda. Berlakon posing, pegang bola semua. Nanti dia photoshop kan gambar tu macam kita bergambar dgn panda. Hehehehehe...

Macam oscar plak ;P
Makan time...Shhh...dia tengah tido
Tak tergolek ke dia tidur mcm ni ek???Limping yang comot tidur keletihan

Setle task di zoo ni, kita orang bergerak ke Wat Prathat. Wat ini agak terkenal di area Doi Suthep, and it still under construction. Untuk naik ke wat niu can climb the 200 steps stairs or you can take the cable car. Nothing much I can say about this wat, just enjoy the picture....

You can see the whole city of Chiang Mai
Dare to climb the stare?!?!

Ok next, we went to Doi Pui Village. Wah kat sini kita orang soping sakan. Mase kita orang sampai kat sini, hujan pun turun. Sedangkan skrang adalah musim panas kat sini. Kita orang redah jer hujan tu. Tiba-tiba mata kami berdua bercahaya, macam mata kartun Jepun. Sebab apa? Sebab jumpa stall makanan Muslim. Wah!Hari yang hujan, sejuk,perut pun dah lapar....Alhamdulillah. Sedap mee kari makcik ni. Makan dengan begitu bersungguh-sungguh, sampai lah hujan reda. Siap tapau lagi untuk our dinner...nyum..nyum..sedap....

Dah kenyang. Dah shopping. Now lets go to Phu Ping Summer Place. Tempat ni macam istana lama sebenarnya. Kalau datang bulan November-January, tempat ini sangat cantik. Pada masa itu adalah musim sejuk. Penuh dengan bunga-bunga. Bulan 5 ni dah kurang sket bunga. Tapi still cantik and nyaman sungguh udara kat sini. Anybody go to Chiang Mai, Phu Ping Summer Place adalah antara tempat yang wajib dilawati.

Tonight kita orang pergi ke Kalare Night Bazaar. Menurut our taxi driver tadi, kalo jalan it will take 10-15 minutes. So kita orang pun menapaklah dari hotel. Berpeluh gak lah. Crowd kat night bazaar ni, majoritinya adalah mat salleh. So barang-barang kat sini agak mahal. Kalo nak beli, silalah bargain sehabis mungkin. Penjual-penjual pun kurang friendly macam kat Arnusan Market. Not really happy shopping kat sini. Just bought a shirt, souvenier for my dad. Round-round dalam setengah jam, then we took 'tuk-tuk' and balik. Kena tidur awal malam ni, besok have a long journey to go...


Day 1: City Tour + Arnusan Market

13 May 2010 - After makan maggie for lunch, kita orang bersiap untuk keluar berjalan area bandar Chiang Mai. Mission pertama adalah untuk ke Loi Kroh Road, utk mencari travel agency utk trip ke Golden Triangle. Dekat area ni waktu siang tak ada ape sangat, tapi malam meriah sebab jalan ni penuh dgn pub. "Kalo nak 'cucuk bintang' boleh lah...Hehehehehe". So far iman ku kuat lagi lah... Waktu tu jam menunjukkan kul 11.30 pagi. Patut lah panas giler, kalo kat Msia waktu ni, kul 12.30. Matahari btul-btul terpacak atas kepala ni. Jalan-jalan punyer jalan jumpa lah satu travel agency ni, yang harga nyer berpatutan and dia bawak kesemua tempat yang kita org nak pegi. This travel agency charges us 850baht per person. So far paling murah (berdasarkan survey yang telah dijalankan) dalam 1000 baht. Tu pun tak include long-neck village. Aku memang nak sangat-sangat tgk puak long-neck village.

"Financial Manager" tengah membuat urusan jual beli.


OK dah setle for our "Golden Triangle Trip". Now nak pegi to 3 Kings Monument, Culture Centre and a few wats yang famous kat Chiang Mai ni.

Actually 3 Kings Monument ni tak ade ape sangat. Just patung 3 orang raja yang telah membentuk struktur bandar Chiang Mai ni. The 3 Kings are "King Mengrai (founder of Chiang Mai)", "King RamkamHaeng (from Sukothai)" and "King Ngam Muang (from Payao). Ketiga-tiga king macam best friend lah. So untuk mengenang jasa baik mereka bertiga tugu mereka telah didirikan.


Behind this monument ade culture centre, "Chiang Mai City Arts & Cultural Centre". This center macam culture centre kat tempat-tempat lain gak lah. Menceritakan tentang sejarah, ekonomi, budaya. Kiranya macam one stop center untuk tourist mengetahui everything about this city. Even this building was old, but it well maintain and dia org creative menggunakan teknologi yang ada untuk attract penonton. You can play around with the button pada map Chiang Mai, watch a short documentary. Bayaran masuk adalah sebanyak 90 baht. Ingatkan kecik jer tempat ni, sekali tu bila dah masuk, huh penat nak abis kan. Oh ye, if nak walk around in this building please follow the arrow on the floor. Kalo tak jadi confuse, sama ada dah masuk ke blum bahagian tu..macam kita org. Hehehehe...
Mase kat centre ni ade peristiwa penting telah berlaku. Memberku, Zirr telah 'tergolek dok' kat depan patung makcik jual sayur. Tak tau lah ape yang diamakcik ni kalut kan. Yang lawak nyer, before dia jatuh, aku tgk elok jer dia tgh turun tangga, a minute i took photo toleh kanan semula dia dah tak ade. Rupa-rupanya dah tergolek bawah tangga. Awat lah hang lok-lak sgt ni... Sian pun ada, nak gelak pun ada...
Selesai adegan kat Culture Centre ni kita org pergi 116 Art Gallery. This gallery dijaga oleh sorang pompuan mat salleh yang telah lame menetap di Thailand. Galeri ini menempatkan marvelous painting dari artist all over Thailand. Omputih yg layan kita org ni sgt lah best dia nyer explanation. Really friendly, even dia tau kita org tak ade duit nak beli painting yg ada tu. Yang mampu kita org beli hanya lah postcard.
Malam tu, we went to Arnusan Market naik tuk-tuk. Bayaran dlm 50 baht. This market ade banyak jual makanan Muslim. Ade banyak restoran Pakistan, tp we all makan kat restoran Thai. After that jalan-jalan kat pasar ni. Melakukan survey barang ape yang best utk dijadikan souvenier. Tengok-tengok tempat massage kaki. Tak lupa gak beli bandage utk kaki Zirr yg dah start bengkak tu. We went back around 10 p.m.

Click! Click! Enjoy the picture


Di persimpangan dilema
Chiang Mai Map kat dlm Culture Centre
Khusyuk mendengar cerita 'atok'Makcik penjual sayur yg menjadi aksi 'tangkap kura' Zirr

Dapat baby baru...

Lembu: Tuan aku ni pemalas btull, tido jer...

Gembira jumpa 7 E...Bersepah-sepah rupanyerBantuan kecemasan terhadap peserta yang cedera
Mae Ping RiverGigih btull omputih ni cycle pergi kerja, with long-sleeve & neck-tie plak tu
If you like painting jgn lupa ke 116 Art Gallery

Di tingkat 2 Culture Centre

Minum milo anda jadi sihat dan kuat
 

talkIsaid Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino