Baby Sitter Di Waktu Weekend

Hi dan salam buat semua…


Baby Sitter Di Waktu Weekend
Inilah dia 'anak-anak' weekend ku

Ini budak-budak kenit yang tak berapa nak kenit sangat telah datang ke rumah aku pada weekend tu hari. Kena baby sit ini budak-budak. Total budak-budak kenit seramai 5 orang. Yang paling kenit, Umar umur 8 tahun. Dan yang paling senior Sofia and Adam dah form 1. Dia orang ni semua sebenarnya cousin aku. Parent mereka and my parent ada urusan ‘rasmi seri paduka baginda’ yang perlu diselesaikan pada Ahad tu.

Pagi-pagi buta dia orang dah bertandang ke rumah aku. Terpisat-pisat aku bangun pagi on weekend tu hari. After mandi aku turun rombongan keluarga Mak Ita sudah sampai, bersama 3 orang anaknya. A few minutes after that family Uncle Lias plak sampai. Masing-masing membawa sarapan dengan banyaknya. Roti canai, kuih-muih dan nasi lemak. Hehehehe terlebih kota dari untuk breakfast ni. Risau agaknya, anak-anak dia orang kelaparan tinggal dengan aku. Tau aku tak terror masak. Tak pe my dear aunty, kalo dia orang lapar sekalipun ku tepon saja itu pakcik Ronald. Kasi hantar burger and fries. Kehkehkeh.

Jaga mereka semua ni tak delah payah mana. Just monitor jer. Yang lawaknya, mak dia orang siap warning lagi before pegi;
“Korang semua dengar cakap Kak Id tau. Now Kak Id in-charge and become mom for the time being”
Gelak jer aku dengar dan aku add on sket;
“Kalo korang nakal-nakal, nanti akak masukkan dalam sangkar Rooney”.
Bukan takut pun budak-budak ni, dia orang ketawa jer. Bila semua dah breakfast, melepak jer depan tv. Sambil tengok tv aku berborak-boraklah dia orang ni. Umar bgtau dia ada gf. Gelak besar aku dibuatnya. Dia mintak aku bukak fb nak tunjuk gambar gf dia. Sabar jerlah budak kecik ni. Gf dia ni lagi pandai dari dia. So apa yang aku bleh cakapkan, dia kenalah blajar rajin-rajin supaya sama pandai macam gf dia.


Baby Sitter Di Waktu Weekend
Khusyuk main game


Dalam pukul 12 lebih parent budak-budak ni pun balik. Setelah melepak makan tengah hari semua. Membincangkan beberapa isu ‘negara’ , selepas asar macam tu dia orang pun bereda balik. Itulah citer seharian aku menjadi baby sitter di waktu weekend.





psssttt...pssstt...makcik aku ckp dia biarkan jer si Umar to claim ada gf. Kalo marah nnt dia dah tak share citer dgn mak bapak. Lagi susah dibuatnya

6 comments:

gadisBunga said...

meriahnye weekend.. :D

noreed said...

hehehe tu lah gadisBunga. rumah kita slalu senyap sunyi, bila budak2 ni dtg meriah jap.

Lina Rahim said...

mak kepada Umar tu understanding la dengan si Umar..pendekatan psikiologi.bagus, boleh tiru

noreed said...

auntie sy laayyyaann kan jer Umar tu. budak2 skrang cr nak approach dia lain sket kan, Lina?

kakyong said...

oohh.. jadi bbsitetr bbrp jam jer.. ingatkan sampai malam.. ;)

noreed said...

to kak yong: hehehe setengah hari jer kak yong.

 

talkIsaid Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino