Aku masak apa untuk berbuka puasa tadi? Cucur Nasi Ikan Bilis. Pelik bunyinya cucur letak nasi kan? Hehehe sebab bunyinya pelik lah aku gatal nak cuba. Ada rase nasi ke bila makan cucur ni? Tak ada sebab nasi tu dah kena blend dah. Lucky me, my cucur turn out ok. Lembut jer jadinya. Segala nya aku ikut sukatan betul-betul Tiada istilah resipi derhaka di sini ye, Mat. Hehehe. Itu quote yang slalu Mat guna kan kalo dia tukar-tukar resipi asal sesuatu masakan. Batch kedua yang aku goreng more better dari yang pertama. Practice make perfect kan?
Rupa-rupanya my mom pernah buat gak resipi ni. Cuma masa dia buat dulu dia tak blend dengan ikan bilis, so jemput-jemput tu (cucur) jadi warna putih. Tetapi part lembut setelah digoreng tu mmg sama. Agak pelik kenapa boleh jadi lembut kan?
Kalo nak resipi dia jom ke link berikut ye ---> Cucur Nasi Ikan Bilis
6 comments:
nak bagi bulat mudah je.. kne rajin buat banyak kali.. hakhak
eh!eh! boleh try ni kan.....mr HuB suke cucur, tapi tak penah try yg bubuh nasi nih....mesti sedap kan, huhuuuu...mcm2 kan resepi skrg, hehehe...sgt menarik...
Husband saya terer baut jemput jadi bulat2 gebuz..dia kata ikut cara mak saya, letak sikut soda bikarbonat. haha..tapi saya buat tak jadi pun..
to kembatolo:(err pelik betul nama ni) dah slalu practise pun sbb mmg fav cucur bilis, still tak bulat2...haisshh
to emme: sy pun first time tahu cucur nasi ni. tu yg gatal mencuba. best sbb dia lembut.
to lina: pernah gak resipi try resipi yg letak bicarbonat soda. idak juga bulatnya. huhuhuhu. my mom said guna tgn, masalahnya sy tak thn panas lah + takut. kehkehkeh
Post a Comment