Jangan Lupa Sebelum Raya...

08 September 2010 - Salam kepada semua yang sudi menyinggah di sini.

Ye..ye...aku tau mood raya korang semua dah mencanak-canak. Sukar dikawal dah kan? Bersabar ye, tak lari Raya dikejar. Malam ni pengumuman raya akan diumumkan, so stay tune depan tv yea. Mungkin ramai yang dah pulang ke kampung, sebelum kita beraya sakan meh aku sharekan beberapa checklist sebagai peringatan kepada semua termasuk diriku takut-takut ada yang terlupa nanti.

    Jangan Lupa Sebelum Raya
  • Jangan lupa turn off pc di opis pada hari last day sebelum kembali beraya nanti


Jangan Lupa Sebelum Raya



  • Jangan lupa check condition kereta/van mahupun lori yang hendak dipandu balik ke kampung nanti di dalam keadaan yang selamat.



    Jangan Lupa Sebelum Raya
  •  Jangan lupa tutup tingkap dan pastikan pintu berkunci dan dimanggakan sekali. Takut-takut ada tetamu 'pertama' yang tak diundang semasa raya nanti.






  •  Kepada yang balik naik kenderaan awam seperti bas, keretapi, kapal terbang...jangan lupa beli tiket balik dari beraya plak.
Jangan Lupa Sebelum Raya

  • Jangan lupa, tukar duit raya untuk diberi kepada anak-anak buah or kanak-kanak yang datang beraya nanti. Dulu korang pun keliling kampung collect duit raya. Sampai berpeluh-peluh lencun baju raya, perut kembung dengan air sirap dan poket baju senget penuh dengan duit raya.
 Jangan Lupa Sebelum Raya
 
Jangan Lupa Sebelum Raya
  •  Yang ada pet, jangan pulak korang tinggalkan 'dia' keseorangan di rumah tu. Bawalah sekali untuk berkenalan dengan atok dan nenek di kampung, kalo tak pun check in di 'hotel-hotel' haiwan. Sian dia.


    Jangan Lupa Sebelum Raya
  • Kepada adik-adik yang masih bersekolah, or student IPTA/IPTS, jangan buat-buat lupa homework or assignment yang perlu submit after raya. Hahaha, I know I spoil ur mood Raya




  • Jangan lupa bayar zakat fitrah. Semoga duit fitrah kita nanti dapat membantu kepada yang memerlukan
    Jangan Lupa Sebelum Raya
  •  Jangan lupa untuk pandu berhati-hati di musim perayaan ini. Bersabarlah, semua orang pun nak balik raya jugak, bukan 'kome' sorang jer 'yop'.


  •  Last but not least....Jangan lupa bawak balik baju raya, karang ada yang melalak di pagi raya, tak ada baju raya.
Jangan Lupa Sebelum Raya






psstt...pssstt...kalo raya hari Khamis, pagi raya lah aku balik.



All picture from google images

6 comments:

mummy nana said...

tips menarik dan amat berguna pada semua! :D

armouris said...

info tentang perut kembung di SIHAT SELALU - Masalah Perut Kembung

ozzy said...

Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri..maaf zahir dan batin

noreed said...

to mummynana:tips reka sendiri...utk peringatan diri sendiri gak sbnr nyer...

to armouris:byk btull, ttg info kesihatan di blog saudara. so usefull tips.tq

to ozzy:Selamat Hari Raya, maaf zahir batin. Hati-hati memandu jika pulang ke kampung

Ladfe Amir said...

selamat hari raya aidilfitri utk noreed. maaf zahir n batin.

tip yg bagus. thank

noreed said...

to ladfe amir: Slamat Hari Aidilfitri. maaf zahir dan batin juga jika ada terkasar bahasa. drive carefully jika balik beraya nnt

 

talkIsaid Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino