Remove Intensedebate

14 August 2010 - Salam berhujung minggu kepada semua. Peristiwa ni actually berlaku semalam. Tetapi disebabkan bz sesangat semalam, tak sempat nak mengupdate blog.

Dalam minggu lepas aku telah install satu plug-in untuk ruangan comment; iaitu Intensedebate. First time tengok plug-in ni kat blog Kak Yong. Nampak kemas and very user friendly kepada pengunjung blog. So aku pun apa lagi gatal lah tangan menginstall.

Tetapi bila dah pakai aku macam kurang berkenan sket dengan setting Intensedebate ni. Aku tak tau kat blog orang lain, tp kat aku bila guna plug-in comment ni, nak load satu-satu entry, jadi slow sket. Lagi satu yang aku tak shock sangat, tak ade notify blogger bila ada comment kat dashboard tu. Its notify by email. May be ada setting dia yang aku tak tau agaknya. tapi aku dah try macam, untuk klaur notify comment kat dashboard tetap tak ada. And menerusi blog gak aku dapat nak tengok berapa komen untuk setiap entry. Benda ni sebenarnya mendatangkan aku semangat untuk trus merapu di blog. Hehehehe. Lagi satu, but yang ni aku tak amik kisah sangat,all comment akan auto publish, tuan empunya blog can not filter.

Akhirnya aku pun decide nak remove Intensedebate. Lagipun kat ade features baru kat comment blogspot skrang, nak try lah. Tapi satu masalah timbul bila aku dah remove still aku nyer comment tak kluar. Dan startlah aku panic semacam. Alhamdulillah akhirnya berjaya. So di sini aku nak kongsi macam mana cara untuk remove Intensedebate ni. Sharing is sexy maaa....hehehe

Langkah pertama:
- Log in ke Intensedebate
- Setelah log in skrin pertama yang akan terpapar adalah seperti Gambar 1

Remove Intensedebate
Gambar 1

Langkah kedua:
- Click pada button Unistall. Yang berwarna merah seperti Gambar 1
- Skrin berikut akan terpapar , seperti Gambar 2.

Remove Intensedebate
Gambar 2


Langkah 3:
- Follow langkah yang diberikan
- Secara ringkasnya. Log in di blogspot >> Click Design >> Cari IntenseDebate box, click Edit >> Click Remove >> Save

Langkah 1-3 agak straight forward. Tapi still kotak comment aku tak kluar. So sebagai add on, kepada sesiapa yang facing problem ni, sila follow Langkah 4

Langkah 4:
- Log in ke  blogspot  and click Setting pada dashboard
- Then pilih tab Comment.
- Di combo-box Comments Default for Posts sila pilih "New Post Have Comments". Rujuk Gambar 3

Remove Intensedebate
Gambar 3

Insya-Allah posting entry yang baru akan ada kembali comment box blogspot yang asal. Harap-harap entry aku ini dapat membantu kepada sesapa yang ada masalah untuk remove Intensedebate.



p/s: So if anda risau ada orang tinggalkan komen yang "bukan-bukan" stick pada default comment yang blogspot dah sediakan.

4 comments:

alif said...

bgus2 nk try la

noreed said...

alif: good luck.
thank blogwalking di blog saya :)

kakyong said...

noreed,
actually u boleh moderate commnet yg guna intensedebate ni.. tp u kena always log-in ke intense debate @ email utk semak comment yg masuk.. ;)

noreed said...

ye btul2 ckp kak yong, kena bukak emel @ login intense deabte
tp sy lg excited bukak akaun blogspot, tgk ada comment kat dashboard.hehehe...
lgpun tgh syok guna http://draft.blogger.com/ anyway thank u kak yong

 

talkIsaid Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino