5S Day

23 July 2010 - Hari ini hari 5s kat opis aku. Just my section jer lah. Bukan nyer the whole department. Coz minggu depan ada audit keselamatan. Bagi yang tak tau ape itu 5S nah ku sediakan definisi dia seperti di bawah. Telah aku olahkan supaya lebih paham.

  • SEIRI
- sisih
- asingkan barang-barang yang tak mo digunakan lagi dan "toing" kan ke tong sampah (buang lah tu maksudnya)
  • SEITON 
- susun
- susun kan barang yang nak dipakai supaya senang dicapai.
  • SEISO
- sapu
- sapu sampai bersih, lap sampai berkilat
  • SEIKETSU
- seragam
- kiranya kena standardlah letak barang-barang tu and everybody aware of that
  • SHITSUKE
- sentiasa amal
- kenalah amalkan nyer sentiasa.

Konsep ni datangnya dari Jepun, that why lah nama term-term tu macam nama samurai jer.

So hari ni bersungguh-sungguh lah kita orang semua bersihkan our section. Even our boss cuti hari ni, kita orang buat dengan rajin nyer. Baaaaikkk sungguh kita orang kan? Hehehehe. Me and the geng dah isytihar  blasah  pakai jeans (even not officially 5S ni). Tu yang best nyer kalo 5S bleh pakai unformal cloth. Kalo 5S satu jabatan lagi best, kadang-kadang tu ade makan percuma.Muahahahaha. Ok I end my posting for today dengan "Amalkanlah 5S di rumah jugak yea"



2 comments:

kakyong said...

masa bujang udah nak praktikkan 5s ni..
masa baru kahwin pulak.. bercampur baur sbb nak adjust dgn 5s(sepah) en suami...
masa anak 1.. masih boleh tahan lagi..
bila anak dah 3.. & masih kecik2.. hari2 rumah mcm tongkang pecah.. lewat mlm & awal pagi jer kemas.. once anak2 dah bangun... hmmm,, yaa ampun... sabor jer la...

noreed said...

thanks for ur comment. (sgt happy sbnrnyer)
hehehe, sy paham situation kak yong. mesti tak habis letih kemas, dah berserak balik. sabar ye kak.insya allah nnt 2 heroin tu dah besar bleh lah tlg akak berkemas.

 

talkIsaid Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino