Uhuk..uhuk...nearly a week dah batuk ni. Hmm penat btull lah. My mum lah ni pembawa virus. Then adik aku then my turn plak kena. Tapi skrang memang musim batuk pun. Kat opis aku ramai gak yang uhuk...uhuk...Last 2 days chat with my friend kat Riyadh dia satu family pun batuk. Memang lah musim skrang ni.
Yang aku ni plak pemalas btull nak gi clinic or minum ubat batuk. Bukan ape nanti mamai ngantuk semacam jer. Aku just minum madu jer. Yup, honey! Honey bleh baik kan batuk. Minum satu sudu madu, pagi and malam. What I did, I mix it with warm water. But menurut my mum if nak minum madu must gunakan sudu plastic. I did a little research kat internet, kenapa if we handle madu, kita kena guna sudu plastic or kayu. Madu ni bersifat mudah menyerap. Jika kita menggunakan sudu logam atau tembaga, madu akan mudah menyerap logam tersebut. Karang tak pasal-pasal makan besi plak. Hehehehe. Any where madu ni mmg banyak pun khasiat dia. Even dalam kitab suci al-Quran, in surah An-Nahli; madu merupakan penyembuh penyakit.
Sabda Nabi s.a.w., "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk keperutnya dan sejuta penyakit keluar darinya."
Disebabkan madu ni begitu berkhasiat, ia telah famous sekian lamanya. Since zaman Cleopatra lagi. Dipercayai Ratu Cleopatra is being using honey for her health and beauty. Bukan sahaja orang Middle East tahu khasiat madu ni, malah orang Jepun pun minum madu every night so that when they wake up in the morning, they will energetic. MAlah, manusia telah menggunakan madu ini sejak 10,000 tahun yang lalu, iaitu pada zaman Mesolitik. Ini boleh dibuktikan dengan lukisan gua yang terdapat di Valencia, Spain. Lukisan berkenanaan menunjukkan 2 orang perempuan sedang mengumpul madu dan sarang lebah berkenaan di dalam hutan.
Apakah kandungan di dalam madu yang menyebabkan ianya begitu berkhasiat sekali? Lets have a look. Pertama kali kita tengok komposisi gula yang terkandung di dalam madu.
- fruktosa 38.5%
- glukosa 31%
- sukrosa 1%
- lain-lain gula 9%
Di samping itu juga madu mengandungi beberapa mineral:
- iron
- calcium
- magnesium
- copper
- manganese
- sodium
- phosphorus
- potassium
- zinc
Dan juga vitamin;
- Thiamin (Vitamin B1)
- Riboflavin (Vitamin B2)
- Niacin (Vitamin B3)
- Pantothenic Acid (Vitamin B5)
- Vitamin B6
- Folate (Vitamin B9)
- Vitamin C
Now, mesti kita tertanya-tanya, apa kebaikan madu ni. If I just wrote the goodness without fact mesti susah nak percayakan. So this is the nutritious of honey according with the research center that had done the research:
- Kaya bahan anti oksidan yang menghalang radikal bebas daripada bertindak ke atas sel-sel yang boleh menyebabkan kanser (BBC, University of Zagreb, Croatia)
- Antara sumber tenaga asli bagi tubuh yang terbaik Contoh nyer: Meningkatkan kekuatan otot dan stamina badan (British Honey Importers and Packers Association)
- Pembunuh kuman daripada jenis bakteria, kulat(fungus) dan protozoa (University of Waikato, New Zealand)
- Mampu menyembuh ulser dan luka dengan lebih cepat dan berkesan (University of Waikato, New Zealand)
- Boleh merawat penyakit mata (Fotidar MR, Fotidar SN)
- Mampu menjadi abtibiotik yang lebih berkesan (University of Cardiff, Wales)
Menurut statistik dari Food & Agriculture Organization, negara yang menjadi pengeluar madu terbesar adalah Cina, diikuti dengan Argentina dan Turki.
With all the goodness, madu perlu diamalkan mengikut beberapa cara. Jika tidak ia kita tidak akan mendapat kebaikannya malah boleh mendatangkan mudarat.
2 comments:
Saya suka makan madu..mmg selalu diamalkan sbb memberi tenaga dengan segera n tenaga yg berpanjangan
to Ladfe Amir: lame tak dgr citer saudara. tq dtg menjenguk. sy mkn madu time batuk jer. n really berkesan :)
Post a Comment